A babakocsi az egyik legkardinálisabb kérdés, ami a babavárás előkészületeiben felmerül. Nem csoda, hiszen a babakocsi legalább két évig nap mint nap hűséges társunk lesz, ezért nem mindegy, hogy mit választunk, elsősorban a babának, másodsorban magunknak. Mert a babakocsi kiválasztásánál bizony nem szabad, hogy az elsődleges szempont a design legyen, a döntő érv mindig a praktikum és a kihasználhatóság mellett szóljon. Szerencsére ma már nem kell lemondanunk a csinos babakocsikról akkor sem, ha jól funkcionáló darabot választunk.

Lányos, fiús, uniszex?

Ma már kevés olyan babakocsit lehet kapni, amelynek kifejezetten fiús vagy lányos színe van. A legtöbb gyártó már semleges színekben gondolkodik, hiszen egy jó babakocsit általában a testvérek megöröklik egymástól. Az élénk piros vagy mélykék színű babakocsi is bátran használható mindkét nemnél, de egyre divatosabbak a semleges színek, mint a szürke, bézs vagy barna. Ha a szín döntő számunkra, akkor gondoljunk bele, hogy mennyire lesz igénybe véve a babakocsi, hiszen a huzata óhatatlanul koszolódni fog, ha sokat pakoljuk autóba, akkor érdemesebb sötétebb színt választani. Természetesen a mai babakocsik huzata már levehető, mosható, könnyen tisztítható.

 

Funkció szerint

A legjobb babakocsik már többfunkciósak, így nincs szükség külön fekvő (mózes) babakocsira és ültethető babakocsira, majd sportkocsira, hiszen egy vázra mindhárom funkciónak megfelelő ülést, részt könnyedén felszerelhetjük. Könnyen variálható babakocsinál még az autósülés (babahordozó) is rögzíthető a vázhoz, így ha úton vagytok, akkor elég csak a vázat összecsukva az autóban szállítani, majd a babahordozót hozzákapcsolni. Babakocsijaink multifunkcionálisak, sokáig elkísérik babát-mamát!

Ne felejtsük el, hogy a babakocsi mózeskosarát körülbelül a baba 6 hónapos koráig tudjuk igazán kihasználni, hiszen amint ülni tud, jobban fogja érdekelni a környezete sétálás közben és nem szívesen fog feküdni a mózeskosárban. Szerencsére a legtöbb babakocsi ülésének háttámlája vízszintes pozícióig dönthető, így ha a baba elálmosodik a séta során, akkor egy mozdulattal lefektethetjük. Ennek ellenére nem érdemes a mózeskosarat kihagyni az első hat hónapban, főleg őszi-téli babáknak nem, mivel a mózeskosár magas, bélelt fala véd a szél, az eső és a hideg ellen, valamint a pici babáknak ez a legkényelmesebb és gerincük fejlődéséhez a teljesen vizszintes felvő felület szükséges.

Ikerbabák, kistestvér

Mi van akkor, ha gyerkőceink kis korkülönbséggel születtek és mindketten még babakocsit használnak, vagy éppen ikreket vársz? Ma már erre is van megoldás! A Bugaboo Donkey babakocsi és a Cybex Gazelle babakocsi rendkívül sokoldalú, legyen szó akár ikrekről, akár testvérekről. Az átalakítható vázra könnyedén felfér két ülés, amelyek mindkét irányba elfordíthatóak, s nem kell lemondani a nélkülözhetetlen pakolási lehetőségről sem. Amitől nagyszerű, hogy ha úgy adódik, akkor könnyedén egyszemélyes babakocsivá alakítható mind a kettő járgány.

 

Kényelem és praktikum a szülőknek is

Bizony, első a baba kényelme, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szülők számára is kényelmes és praktikus legyen. Ha valaki magas, akkor elengedhetetlen, hogy a babakocsi karja állítható magasságú legyen. Ha a család sokat utazik autóval, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a babakocsi könnyen kisméretűre összecsukható legyen, és elférjen a család autójában. Nem mindegy, hogy a babakocsit hol fogjuk tárolni otthon: a lakásban, a lépcsőházban, vagy babakocsi tárolóban. Ennek függvényében lehet a babakocsik mérete között is válogatni. Ha sokat fogunk babakocsival természetben járni vagy hepehupás talajon, akkor érdemes olyan babakocsit választani, amelynek nagy, felfújt kerekei vannak, amelyek elnyelik a rázkódást. A kisebb, bolygó kerekek viszont városi sétákon jönnek jól. Nem szabad lemondani a tárolási lehetőségről, hiszen ahogy cseperedik a baba, annál több mindent viszünk magunkkal a sétára vagy éppen útba ejtünk egy bevásárlást.

Egy kis extra

Végül, ha már megvan a kiszemelt babakocsi, nézzük meg, hogy milyen kiegészítőkkel bővíthetjük. Jól jöhet a napernyő nyáron, lábzsák télen, és mindig praktikus az esővédő. Több babakocsihoz külön nyári huzat is vásárolható, amelybe kevésbé izzad bele a baba, és jobban szellőzik, vagy akár téli szett, mely komfortos babának vagy anyának egyaránt.