Azt hiszem, ha gyereknevelésről van szó, akkor valahogy mindenki szakértővé válik és kérve, kéretlenül is tanácsokat ad a kezdő, tapasztalatlan szülőknek, legyen szó szoptatásról, öltöztetésről, cumiról vagy éppen alvásról.

Bár az újdonsült kismama még nem sejti, de bizony a következő években életének egyik legkardinálisabb része az lesz, hogy a baba jól aludjon, mert ha a baba alszik, akkor a mama is kipihent lesz (jobb esetben). Ha pedig a baba nem alszik, az anyuka fáradt lesz, és az senkinek sem jó. Az anyukák mindent megtesznek annak érdekében, hogy csemetéjük lehetőleg minél többször minél jobban aludjon, s ennek érdekében bizony a még gyermektelenül felállított elveiket (miszerint az én gyerekem bizony egyedül/velünk fog aludni) is képesek sutba dobni, s átértékelni azokat. Mert valljuk be, ahány gyerek, annyiféle igény az alvásra. Vannak babák, akik az első pillanattól bárhol képesek hosszú órákat aludni, és vannak babák, akik hosszas ringatás után sem tehetők le a kiságyba vagy éppen kizárólag csak babakocsiban hajlandóak aludni, és még sorolhatnám.

Egy szobában alvás babával

A mai szakkönyvek két elméletre oszthatók: az egyik oldal támogatja, biztatja a szülőket abban, hogy a babájukkal együtt aludjanak. E módszer hívei szerint a baba természetes állapota, hogy a szülei közvetlen közelében legyen, s a külön alvás csak civilizációs sajátosság. Az elmélet támogatói abban egyetértenek, hogy lehetőleg ne a saját ágyunkban aludjunk együtt a babával, főleg ne újszülöttel, mert könnyen ráfordulhatunk álmunkban, hanem erre a célra készült mózeskosarat, kiságyat, bölcsőt használjunk. Tény és való, hogy a babákat általában megnyugtatja a szülők közelsége és nem utolsó szempont, hogy az anyukának is könnyebb a karnyújtásnyira lévő babához felkelnie, mintsem másik szobába 3-4 óránként átsétálnia szoptatni vagy pelenkázni.

Ágy melletti alvás babáknak

A Stokke Sleepi Mini kiságy éppen ezért nagyon praktikus, hiszen újszülött kortól használható, s bővíthető, ahogy a baba cseperedik. Guruló kerekeinek köszönhetően könnyedén lehet helyzetét változtatni, így odahúzni a szülői ágy közelébe vagy éppen a baba saját szobájába állítani.

Egy gyönyörű bölcső is jó megoldás lehet a kezdeti együtt alváshoz, hiszen a bölcső ringatása minden babát megnyugtat, s az édesanya is kézközelben van.

A szépséges, fonott mózeskosarak sosem mennek ki a divatból, nem csoda, hiszen a legautentikusabb módja az újszülött altatásának. A puha szivacsokkal kibélelt mózeskosárhoz ringatható állvány is vásárolható.

    A babától külön alvás

    A külön alvást preferálók tábora szerint a pár hónapos babát már célszerű külön szobába szoktatni, hogy a szülőknek is lehessen módjuk felnőtt életet élni, s hogy a babát ne zavarják felesleges ingerekkel alvás közben (fények, beszéd, zene, tv stb). Valóban vannak olyan gyerekek, akik nagyon hamar megszokják a kiságyat, s békésen el tudnak aludni benne, netalántán át is alusszák így az éjszakát. Azt érdemes tudni, hogy a külön alvás bizony nagy erőfeszítéseket és kitartást igényel a szülők részéről, de ha sikerrel járnak, akkor pihentetőbb alvás lesz jutalmuk.

    Külön szobája van a babának

    Ahhoz, hogy a baba komfortosan érezze magát a szobájában, mindenképpen kényelmessé, meghitté kell tenni a szobáját, kiságyát puha rácsvédőkkel, fejvédővel. Egy jó kiságy jó pár évig a baba biztonságos alvóhelye lehet.

    A babafészek egy remek találmány, amelyben a baba nem érzi elveszettnek magát a kiságyban. Az anyaméh meleg, kissé szűk érzetét adó, puha babafészekben sokkal könnyebben alszanak el a babák.

    Egy bájos zenélő körforgó nemcsak a baba figyelmét köti le, hanem dallama segít a babának elaludni. Amíg figyeli a körforgó apró játékait, hamar elálmosodik, és a zene hatására könnyebben elalszik.

    Persze, ahány baba, annyiféle igény az alvás körülményeire, szerencsére az anyukák ösztönösen megérzik vagy hamar kitapasztalják, mi a legjobb megoldás a babának és a családnak!

    A baba ideális, első fekhelyének kiválasztására számos megoldást találsz kínálatunkban! Kattints a gombra!

    [woodmart_button align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fmamasandpapas.hu%2Ftermekkategoria%2Fbabaszoba%2Fbababutor%2F||target:%20_blank|” title=”Megnézem’ columns=’1′ button=’Tovább’]