Nincs elesettebb a világon egy beteg apróságnál, ami általában együtt jár egy kétségbe esett és aggódó Anyukával is. A kisgyereknek ilyenkor különös gondoskodásra, törődésre és nyugalomra éppúgy szüksége van, mint orvosi vizsgálatra és gyógyszerekre.

A gondos Anyukák első reakcióként próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy a problémára minél gyorsabb megtalálják a megfelelő gyógyírt. Van, aki rögtön a háziorvost hívja, de van olyan is, aki először vadul elkezd kutakodni az interneten a lehetséges megoldás után. Szerintem bárhogyan is teszünk első felindultságunkban, annak meglehetnek a pozitív és negatív oldalai, de ha ezekkel nagyjából tisztában vagyunk, akkor az internet és a gyermekorvos jól megférhetnek egymás mellett a mindennapokban.

Az internet haszna és veszélyei – Google doktor?!

Az internet ma már szerves részét képezi az életünknek. Annyira gyorsan és egyszerűen lehet az információkhoz hozzáférni, hogy igazából teljesen természetes az, ha bármilyen jellegű kíváncsiságunkat egy gyors googlizással csillapítjuk. Miért lenne ez akkor másképp, ha éppen valamilyen betegség tünetéről van szó? Olvastam, hogy a The Pew Research Center’s Internet & American Life Project felmérése szerint az amerikai lakosok csaknem 35%-a az interneten diagnosztizálja magát és másokat. Ezekből 41% állította azt, hogy miután elmentek az orvoshoz, ott meg is erősítették feltételezéseiket, 18%-uk tévedett, az viszont némiképp aggasztó, hogy a válaszadók egy része a Google után már nem is kért orvosi szakvéleményt. Abban szerintem általánosan megállapodhatunk, hogy bár a Google lehet a barátunk, de az orvosunk semmiképpen sem.

Egy másik helyen pedig azt olvastam, hogy minden embert mindössze négy weboldal választ el attól, hogy halálos rákbetegséget diagnosztizáljon magán, mivel rengeteg téves információ kering a világhálón. Persze ez az állítás elég nehezen bizonyítható, így a valóságalapja azért némileg kétséges, de az irányvonalat jól mutatja, hiszen már megjelent emiatt egy új betegség is, a hipochondriából született cyberhondria, amikor az érintett emberke szinte mániákusan kutat a neten tünetek és különböző betegségek után.

Így szerintem nagyon fontos, hogy felállítsunk magunkban néhány alapszabályt, mielőtt elkezdenénk az online betegségvadászatot:

  1. Csak megbízható oldalakat nézzünk. Mivel lényegében bárki képes honlapokat létrehozni és azokat különböző tartalmakkal megtölteni, így egyáltalán nem biztos, hogy az adott cikket egy témában járatos orvos írja vagy lektorálja.
  2. Ne keresgéljünk sokáig. Szerintem lényeges, hogy mindig célirányosan kutakodjunk az interneten, vagyis ha magyarázatot találtunk a tünetekre, akkor ne keresgéljünk további oldalakon, hiszen egyre nő a valószínűsége, hogy végül valami félrevezető információra bukkanunk, amitől végül csak jól elbizonytalanodunk vagy kétségbe esünk.
  3. Kérjünk ki másodvéleményt. Itt jön képbe a gyermekorvos, hiszen sokan elkövetik azt a hibát, hogy hallgatnak az internetre, és teljesen feleslegesen esnek kétségbe. Tehát szerintem pusztán csak az internetre lényegében soha nem szabad hagyatkozni. Az lehet, hogy a neten talált információ elvezet bennünk egy irányba, amit aztán megbeszélhetünk a gyerekorvossal, de önmagában használni a netet szerintem nagyon veszélyes.

Hogyan válasszunk gyermekorvost?

A gyermekorvossal való kapcsolat egy abszolút bizalmi viszonyt feltételez. Egyfelől az a jó, ha minél ritkábban kell találkozni vele, másfelől pedig sajnos alakulhat úgy, hogy gyorsan van szükségünk a segítségére, tanácsára, amiben, ideális esetben vakon meg is bízunk. A gyermekorvossal és a védőnővel való jó viszony nagy segítséget és biztonságot jelenthet, hiszen végigkísérik a kisgyermekünk fejlődését. Ezért is különösen fontos, hogy olyan orvost válasszunk, akivel ki tudjuk alakítani ezt a jó kapcsolatot.

Optimális esetben már a várandóság ideje alatt, a védőnővel kialakul egy olyan viszony, amely alapján már ő is tud az Anyuka elvárásainak megfelelő gyermekorvost ajánlani. Szerintem az ugyanis nagyon fontos, hogy legalább nagyjából tudjuk, mi mit is szeretnénk. Választhatunk magunkhoz hasonló személyt, vagy akár éppen olyat, aki önmagunk ellentéte, pont úgy, mint egyéb kapcsolatainkban, függően attól, hogy kinél melyik válik be. Általában a határozatlan, mindent túlaggódó anyukák vagy olyan gyermekorvost választanak, akik minden apró rezdülésre ugranak, hiszen akkor elégedettek, ha az orvos minden egyes történést figyelemmel kísér, vizsgálgat, és mindenre részletes utasításokat ad. Máskor az aggódó szülők épp egy határozott, tömören véleményt mondó, nagyvonalú orvos személyében bíznak meg, mert épp azt értékelik nála, ami saját magukból hiányzik. Én inkább az utóbbiak táborát erősítem, és ennek megfelelően is választottam. Bár a döntésemben nagy szerepe volt még más Anyukák tapasztalatainak, ajánlásának is.

A gyermekorvos elérhetősége szerintem legalább annyira fontos, mint a bizalom. Nekem például az óriási érték volt, amikor a kisfiam kitört fogával 5 percen belül a doktor néninél tudtam lenni, még akkor is, ha a gyakorlatban nem túl sokat tudott segíteni. Engem már az megnyugtatott, hogy rögtön látta és mondott nekünk egy-két kedves, vigasztaló szót. Sokszor már csak az a tudat is csillapítja az Anyai aggodalmakat, hogy a doktor néni ismer bennünket, fel lehet hívni telefonon, kijön, ha baj van, vagy be lehet jelentkezni hozzá, hogy ne kelljen hosszú órákon át a rendelőben ücsörögni a beteg gyerek között.

Persze a gyerekorvos személyének kérdése számomra sem volt annyira egyszerű, hiszen első várandósságnál az embernek még nincs tapasztalata. Most már úgy látom, hogy a gyermekorvos választásnál a szakmai tapasztalat mellett az empátiának legalább olyan súllyal kell latba esnie. Nekem például az fontos, hogy a doktor néni végighallgatja a tapasztalataimat, aggodalmaimat és türelemmel, időt nem kímélve válaszol a sokszor egyértelmű vagy talán akár bugyuta kérdéseimre. Így a döntéshozás idején egy személyes találkozás a gyermekorvossal mindenképpen hasznos lehet a hasonlóan vélekedő Anyukáknak.

Végül pedig eltiltani szerintem nem lehet, és nem is kell magunkat attól, hogy a betegeskedő gyermekünk tüneteire szép magyarossággal mondva „rágooglizzunk a neten”, de ha a talált információ miatt idegesek leszünk, akkor érdemes rögtön szakemberhez fordulni, akiben megbízunk, hogy biztosak lehessünk a diagnózisban, és persze az is fontos, hogy az orvos látogatásáig ne stresszeljük magunkat feleslegesen, hiszen az csak rossz közérzetet eredményezhet különösebb ok nélkül.

Még egy kis segítség! Nemrég létrehoztak egy olyan weboldalt, ahol gyermeketek a lehető leggyorsabban juthat a megfelelő sürgősségi ellátáshoz. gyermeksos.hu

( Jelenleg Budapest és Pest megye napra érvényes sürgősségi beutalási rendjét találjátok meg az oldalon. )