A szülés utáni hetekben nem ajánlatos nekivágni az utazásnak, a babának időre van szüksége a külvilághoz való alkalmazkodáshoz, a mamának pedig regenerálódnia kell a szülés után. A gyermekágyas időszak alatt fontosak a nyugodt körülmények, a pihenés, erre pedig otthon van a legjobb lehetőség. Néhány hónapos babával azonban – ha nem sírós, nyugtalan, – már el lehet indulni, és néhány szabály betartásával kellemes kikapcsolódássá tehetjük a nyaralást az egész család számára.

Ha az utazás mellett döntünk, akkor se borítsuk fel teljesen a kicsi napirendjét. Nekünk felnőtteknek kellemes változatosságot jelenthet egy teljesen más életritmus, a kicsit viszont az ismerős és ismétlődő napi rituálék nyugtatják meg, és adnak neki biztonságot. Éppen ezért nem ajánlható két éves kor alatti gyerekkel a gyakori helyváltoztatással járó városnéző körutazás, a fárasztó csillagtúra, a “nomád” kempingezés. A környezetváltozást megkönnyítik az ismerős tárgyak is, a megszokott takaró, játékok, edények. A szálláshelyre délelőtt vagy kora délután érkezzünk, így a kicsinek estig lesz ideje felderítenie, megszoknia, lecseng benne a nagy izgalom – mi pedig nyugodtabb éjszakára számíthatunk. A napi porgram megtervezésénél tartsuk szem előtt a kicsi igényeit is, váltogassuk a számunkra és a számára szórakoztató elfoglaltságokat.

Útközben

Autóval:

 • Az autóban mindig a biztonsági gyermekülésben üljön a kicsi. Ölben tartani nem biztonságos, hirtelen fékezésnél, balesetnél kirepülhet a kezünkből.
 • Ne induljunk el hosszú, fél-egy napos autóutakra. Ha mégis, kétóránként álljunk meg pihenni, nyújtózkodni, kicsit mozogni. Hosszú útra este is elindulhatunk, így a kicsi végigalhatja az utat.
 • Ne a nap legmelegebb óráiban utazzunk, inkább induljunk el kora reggel.
 • Gondoskodjunk megfelelő árnyékolásról, csecsemőknél sűrű szövésű, fehér textilpelenkával vagy lepedővel takarjuk le az ablakot, nagyobb gyermekeknél használjunk speciális, autóablakra való árnyékolót.
 • Ügyeljünk, hogy ne állítsuk túl hidegre a klímát. Ha manuális klíma van az autóban, adjunk melegebb ruhát a kicsire, amíg az autóban ül, kint azonban vegyük le, ne izzadjon bele.
 • Szellőztessük gyakran a kocsit, és ne dohányozzunk benne.

Vonattal, busszal:

 • Ne vigyünk sok csomagot kézben, inkább hátizsákba pakoljunk.
 • Mozgólépcsőn vigyázzunk, ne legyen semmi a gyereknél vagy a gyereken, ami beleakadhatna a lépcsőbe. Segítsünk a leszállásnál neki.
 • Metró- vagy vonatperonon húzzuk el a sínek közeléből, és nagyon figyeljünk minden mozdulatára. Legjobb, ha végig tudjuk fogni a kezét.
 • Készítsünk elő aprópénzt a jegyekre, hogy ne kelljen vele sokat vacakolni a pénztárnál.

Repülőn:

 • Ha a gyermek kétévesnél kisebb, olyan helyet kérjünk neki, ahova be lehet szerelni gyermekülést.
 • Fel- és leszálláskor szoptassuk meg a babát, vagy adjunk neki cumit vagy cumisüvegből inni – ezzel elkerülhetjük, hogy beduguljon, megfájduljon a füle a nyomáskülönbségtől. A nagyobb gyerek kaphat cukorkát vagy rágógumit.
 • Kiszáradás ellen kapjon bőségesen folyadékot a kicsi.

Az utazótáskába készítsük be a gyermek kedvenc fejlesztő játékait: csörgő-zörgő játékokat, kisegeret, babát, könyvet vagy az elhagyhatatlan pelust, ami megnyugtatja. Praktikus megoldás, ha az első ülés hátára felakasztható tartózsákot is beszerez, mert abban minden zsebet megtölthet és mindjárt kéznél van az utazás során.

Praktikus, ha egy kis plédet is bekészítünk arra az esetre, ha pl. meg kell állni levegőzni a kisbabával. Ilyenkor nem kell az öltöztetési procedúrát végigcsinálni, egyszerűen csak az ölünkbe vesszük a csecsemőt, betakarjuk a puha takaróba és bátran vihetjük is a friss levegőre. Kellemesen fogja érezni magát a baba is és a mama is. Ne feledkezz el ételről, italról és az apró rágcsálnivalóról sem. Készíts össze egy kis úticsomagot, bele almát, narancsot, banánt (amit persze a kisgyerek szeret), vigyünk elegendő mennyiségű vizet vagy teát cumisüvegben, vagy ha már pohárból iszik a kisbaba, akkor kimondottan utazáshoz való műanyag poharat. Romlandó ételt semmi esetre se vigyél magaddal, mert még a kevésbé meleg tavaszi időben is veszélyes lehet.

És hát csecsemő lévén mi is lehet a legfontosabb ?felszerelés? az utazás során, mint a pelenka. Ma már több helyen is be lehet szerezni olyan utazáshoz alkalmas pelenkázót, melyet táska formájában hordhatunk és a pelenkázáshoz minden szükséges kellék megtalálható benne.

Hamarosan folytatjuk a hasznos tippeket! Forrás: csaladiudules.hu, grilla.hu