Sok baba és kisgyermek csak úgy tud elaludni, legyen szó nappali szundiról vagy éjszakai alvásról, ha valamilyen formában segítséget kap. A segítség érkezhet az anyukától vagy akár egy elalvást segítő babajátéktól, kedvenc plüssfigurától, pelustól és még a párna sarkától is. Ha a gyermek ragaszkodik valamilyen kedvencéhez az azt jelenti, hogy kötődik az anyukájához és őt igyekszik pótolni, amikor nincs éppen kartávolságban. Látva, hogy milyen fontos szerepet tölthetnek be ezek az elalvást segítő és egyben ?anyukapótló? játékok, érdemes a kiválasztásunknál minél nagyobb gondossággal eljárni. Lássuk csak, mik is jöhetnek szóba.

Rongyi, elalvást segítő babajáték

A pszichológia ezeket a kedvenceket csak ?átmeneti tárgyakként? emlegeti, hiszen legfontosabb funkciójuk, hogy vigaszt nyújtsanak a babának az anyuka távollétében is. A kisbaba életében ugyanis kétfajta ösztön jelentkezik egyszerre. Ragaszkodik ugyan az ismert, biztonságos, megnyugtató dolgokhoz és elsősorban az anyuka közelségéhez, de emellett folyamatosan jelen van a gyermeki kíváncsiság is, hogy felfedezze maga körül a világot, még úgy is, ha ezzel vállalnia kell a kockázatot, hogy némiképp eltávolodik a mamájától. Ezt a két állapotot segít áthidalni egy ?átmeneti tárgy?, hiszen például egy kedvenc nyuszit ölelgetve egy általa ismerős dologba kapaszkodhat, addig is, míg valami újat fedez fel. A rongyik alváskor is fontos szerepet töltenek be, ugyanis, ha éjjel felébred a baba, a kedvence segíthet, hogy magától visszaaludjon, és így anyát sem kell riasztani az éjszaka közepén.

   Plüssjátékok babáknak

   Egy-egy játékhoz való ragaszkodás az én-nem én fogalom megélése körül alakul ki általában, és nagy segítséget nyújthatnak, hiszen az anya-gyerek kötődés érzelmi biztonságát jelenthetik a mama távollétében is. Egy kedves macit szorongatva így a gyermek egyedül is meg tud küzdeni olyan helyzetekkel, mint például az elalvás, amihez egyébként a szülő segítségére lenne szüksége.

     Babapelenkák elalváshoz, játékhoz

     Azt, hogy választ-e magának a gyermek egy kedvencet, és ha igen, akkor pontosan mit is, azt ő dönti el. Ha viszont kinevez magának valamit, amihez erősen kötődik, akkor a szülők örülhetnek, hiszen ez lesz az első olyan tulajdona, amelyhez, különleges érzelmek társulnak. Bármi is lesz az a tárgy, fontos, hogy a szülők ezt tartsák tiszteletben. Egy túlméretes, megviselt takaró, vagy esetleg egy agyongyűrögetett pelenka is állandósulhat a kisgyermek életében, mint játszó- vagy hálótárs.

       Ha kíváncsi vagy, milyen alvócimbik, háló- és játszótársak vannak még a kínálatunkban, kattints a gombra, és válogass kedvedre!

       [woodmart_button align=”center” title=”Megnézem” link=”url:https%3A%2F%2Fmamasandpapas.hu%2Ftermekkategoria%2Fjatekok%2F||target:%20_blank|’ columns=’1′ button=’Tovább’]