Azt hiszem, hogy én vagyok a legnagyobb sztereotípia, ha a szeretetnyelvről, azon belül is pedig az ajándékozásról van szó. Tűkön ülve várom az ünnepeket, legyen az karácsony, születésnap, névnap, anyák napja, húsvét, akármi ? legszívesebben augusztus huszadikán is meglepnék mindenkit valamivel a családban. Imádom feldobni az unalmas hétköznapokat egy kis meglepetéssel és mindenhol nyitott szemmel járok, hátha látok valakinek valami jó ajándékötletet. Persze a körülöttem lévők lassan már megőrülnek tőlem, de nem tehetek róla ? nekem tényleg ez az első számú szeretetnyelvem.

Persze minket is elért a zero waste és a lelassítás üzenete, így az ajándékozást is muszáj voltam keretek közé szorítani. Senkiből nem szeretnék gyűjtögetőt varázsolni és lehet egy tárgy bármilyen vicces, vagy jó emléket felidéző, vagy szép ? ha az nem hasznos az ajándékozottnak, akkor megette a fene az egészet. De én ebben is megpróbálom a jót látni: külön izgalmas számomra, hogy minden ajándék minőségi és igazán hasznos dolog legyen annak, akinek szánom, és akit szeretek, ezáltal is egy új szintre emelve az ünnepek fényét.

Mit ajándékozzunk gyerekeknek?

Így, hogy bepottyant az életünkbe egy miniatűr verziója önmagunknak a kis Léna személyében, természetesen rengeteget gondolkozok azon, hogy az ajándékozást az ő életébe hogyan vezessük be. Közelednek az ünnepek, így hát itt a legjobb alkalom arra, hogy ezt gyakorolni tudjuk.

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekeket így is elárasztják a rokonok és a barátok ajándékokkal és játékokkal, szinte minden hónapban, ha nem minden héten, így hát nehéz döntés lehet, hogy mi az, ami a karácsonyi ajándékot kicsit kiemeli ezek közül. Figyeljük meg, hogy mivel szeret játszani a gyerek a hétköznapokon. Szereti a puha párnákat? Imád rágcsálni? Szereti a csillogó fényeket? Mindig tátott szájjal nézi, ahogy a konyhában sertepertélnek a szülei? Imádja püfölni a zongorát? A kedvence, ha egymásra pakol dolgokat és aztán azokat lerombolhatja? Mániákusan szereti a zenét? Imád szép ruhákban pörögni? Persze a legtöbb gyerekre ezek közül az összes igaz, de biztosan találunk egy olyan tevékenységet, amit kifejezetten szeret a mi gyerkőcünk gyakorolni a mindennapok során. Ezáltal könnyedén megtaláljuk a tökéletes ajándékot, legyen az egy plüssjáték, egy Sophie zsiráf, amit kedvére szétrágcsálhat, egy hintaló, egy picike konyha, egy játékzongora, egy jó nagy doboz építőkocka, egy játszószőnyeg, egy szép pörgős szoknya vagy akárcsak egy kirándulás, egy koncert vagy egy játszóház élménye.

A karácsony mindig valahogyan más. A fények, a mézeskalács illata, a narancs és a szegfűszeg, a feldíszített fa ? mindez hagyományokért kiált. Nekem is az egyik legjobb gyerekkori emlékem, hogy minden évben arra vártam, mikor lesz már december vége, amikor mindenki egybegyűl, megszólal a kis csilingelő hang és egyszer csak szebbnél szebb csomagok jelennek meg a fa alatt! Maga volt a csoda. Ez a rituálé és ez a hagyomány nem csak az ajándékozásról szól ? ez a gyerekkori varázslatról szól és arról, hogy ilyenkor minden olyan lesz pár napra, mintha egy igazi mesekönyvben élnénk. Mert valljuk be, ebben a világban nagyon is szükségünk van néhány nap varázslatra. Szeretném, ha a kislányunknak is ez az ünnep benne lenne az emlékei között a mézeskalácssütéstől kezdve a fadíszítésen át a csomagok kibontásáig. Így hát rajta leszünk, hogy minden évben a lehető legemlékezetesebb és legjobb ajándékokkal, élményekkel gazdagodjon ezen a néhány varázslatos napon.

Nézd meg karácsonyi kollekciónkat és mazsolázz a különleges ajándékok között! Nálunk egész biztos, hogy rátalálsz a tökéletes meglepetésre!

Írta: Dodó