Tél végére kiürülnek vitamin- és ásványianyag-raktáraink, gyakran vagyunk fáradtak, esetleg náthásak. Felnőttként ilyenkor rendszerint mézes teával, vitaminkészítményekkel vagy C-vitaminban gazdag mediterrán gyümölcsökkel próbáljuk felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. De mi a helyzet az 1 év alatti csecsemőkkel? A kisbabák még nem ehetnek mézet, narancsot vagy mandarint, mert ezeknek ilyen apró korban még allergizáló hatása lehet. A kora tavaszi friss, hazai gyümölcsöket (például az epret) szintén kerülni kell még.

Szoptassunk!

Az anyatej tökéletes. Amíg a babánkat szoptatjuk, addig szervezetét védik az anyatejben levő immunanyagok. Az anyatej steril körülmények között tárolódik az anya szervezetében, így ebben az időszakban kell a legkevésbé tartanunk a különböző fertőzéses megbetegedésektől. Egy 6-12 hónapos csecsemőnek minimum napi 5-8 dl anyatejre van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ha tél végén, tavasz elején tervezzük a szoptatás befejezését, akkor ezt érdemes pár hónappal elhalasztani. Amennyiben az anyatejes táplálásra nincs mód, úgy 1 éves kor alatt kapjon tápszert a pici, mivel a tápszer összetétele hasonlít leginkább az anyatejéhez.

Szoptatáshoz javasolt termékeinket keresd a webáruházban!

Bizonyos tápszerek már tartalmaznak immunerősítő anyagokat, melyek az anyatejhez hasonlóan belülről erősítik a baba immunrendszerét. A tehéntej nem babáknak való, kimondottan káros, egy éves kor alatt szigorúan tilos ezzel kínálni a csecsemőt! Az anyatej és a tápszer ásványi anyag, vitamin és (bizonyos tápszerek esetében) rost tartalma szinte teljesen hasonló. A tehéntej magas fehérje- és ásványi anyag tartalma ugyanis megterheli a baba emésztőrendszerét és veséjét.

Vitamindús zöldségek és gyümölcsök

Hat hónapos korban elkezdjük bevezetni a pépes majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe, ezt nevezzük ?hozzátáplálásnak”. A gyümölcsöket és a főzeléket csak nagyon óvatosan, kis mennyiségekben szabad bevezetni, folyamatosan növelve az adagot. Aranyszabály: minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben készítsük el ezeket az ételeket. Minél kevesebb ideig főzzük, inkább pároljuk, így megőrizhetjük értékét.

Amikor már kóstolgat a baba, szükség van több eszközre is az etetéshez. Előkék, tálkák és börgék nagy választéka található a webáruházban.

Érdemes kipróbálni a C-vitamin hozzáadásával készült gyümölcspüréket, melyek a gyümölcs pürésítésének köszönhetően eleve koncentráltabb mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat.

  • Alma: C-vitamin tartalma (5 mg/100 g) főként a héjban található meg, ezért, érdemes ezt is belereszelni, beledarálni az ételébe.
  • Sütőtök: még mindig kapható a polcokon, érdemes lefagyasztani is későbbre. Béta-karotin (A-vitamin előanyag) tartalma kifejezetten magas, C-vitamin tartalma (25 mg/100 g) igen jelentős.

Ezek együttesen erősítik a baba védekező rendszerét.