Egész évben szüksége lehet az Anyukáknak segítségre a gyerekek és a háztartás körül, pláne akkor, ha dolgozó szülőkről van szó. Ha a legközelebbi családtagok nem tudnak segíteni, kezdődik a bébiszitter keresés! De mire kell odafigyelni a választásnál? Hiszen nem mindegy, hogy kire bízzuk szemünk fényét, és hát az internetet böngészve jó pár rémtörténetet hallottunk már! Erre kerestük a választ:

Lehet, hogy már ismerjük is?!

Először a szűkebb környezetünkben kérdezősködjünk! Lehet, hogy a szomszédban lakó, jó karban lévő friss nyugdíjas lenne a legjobb segítség. Talán már régóta barátkozik a gyermekünkkel, és amúgy is unatkozik napközben? Ha már a saját gyerekei elköltöztek, nem beteges, és nincs egyéb elfoglaltsága, akkor türelmes, segítőkész pótnagyi válhat belőle.

A személyes ismeretség és a közelség sokat nyom a latban. Nem kell feltétlenül ragaszkodni a konkrét bébiszitteri tapasztalathoz, ebbe is bele lehet rázódni! Az se riasszon el bennünket, ha gyermektelen hölgyről van szó! Eseti jelleggel diákok is beválhatnak, de náluk számolni kell a kötött órarenddel és a vizsgaidőszak többletleterheltségével.

Adjunk fel hirdetést

Érdemes a játszótéren vagy az iskolástársak szüleitől érdeklődni, ők is ismerhetnek a környéken lakó vagy dolgozó bébiszittert, és ez rögtön jó referenciát is jelent.

Ha más módja nincs, hirdetésben is lehet keresgélni. Internetes fórumokon mindig vannak ajánlkozók. Gyakran takarítást hirdető asszonyok is vállalnak babavigyázást, akár úgy is, hogy a lakás takarítása közben az alvó baba mellől az anyuka elszaladhat ügyeket intézni vagy bevásárolni. Ez azért kézenfekvő megoldás, mert általában kis pluszpénzért megoldható, és a pici sincs kiszakítva a megszokott környezetből. Ha mi fogalmazunk meg hirdetést, feltétlenül adjuk meg, hány és milyen korú apróságra kellene felügyelni! Lényeges információ a jelentkezőknek, hogy mikor és mennyi időre lenne általában szükség a segítségre. Figyeljünk a gyermek ösztönös jelzéseire: az apróságok sokszor jobban megérzik, ki lesz jó gondozójuk, játszópajtásuk, mint a felnőttek!

Az első találkozás

Az első személyes találkozásnál minden részletet tisztázzunk, majd a gyerek(ek)kel is találkozzon a jelöltünk! A leglényegesebb dolgok azonnal szembeötlenek ilyenkor. Tekinthetjük jó jelnek, ha a kicsi odaszalad, odabújik az egyelőre ismeretlen látogatóhoz, vagy beszélgetni kezdenek. Ez minden referenciánál többet mond!

A gyerekek életkorát és természetét is lényeges figyelembe venni a választásnál. Egy fiatal, egyetemista fiú például ideális kisegítő lehet kiskamasz fiúk mellé, főleg, ha az anyuka egyedülálló szülő a kisfiúval. A pelenkás korból kinőtt csemetékkel különösen jól elboldogulhatnak magányosan élő, ám szívélyes természetű pótnagyik.

Érdemes megfigyelni, mennyire nyugodt, magabiztos a jelentkező. Aki önmagával jóban van, abból harmónia árad, ami a gyerekre is átragad.

Tíz legfontosabb kérdés a bébiszitterhez

1. Milyen családoknál, mekkora gyerekekkel dolgozott, fő feladatai tapasztalatai?

2. Hogyan szórakoztatná a gyerekeket?

3. Mi tesz, ha belázasodik, hirtelen rosszul lesz a gyerek?

4. Dohányzik? Munka közben tudja mellőzni?

5. Mióta vezet? Gyerekeket szállított-e már autóval?

6. Tud főzni? Néhány példát soroljon.

7. Mit kezd a hisztis, vagy engedetlen gyerekkel?

8. Mit gondol, milyen az ideális bébiszitter?
Említsen három tulajdonságot fontossági sorrendben!

9. Mikor tud kezdeni?

10. Hosszabb szabadságra mikor szeretne menni?

Forrás: ideal oldal