Az előző posztban olvashattatok arról, hogy hogyan érdemes felkészülni az utazásra, nyaralásra babával, kisgyerekkel. Most pár tippet gyűjtöttem össze nektek ahhoz, hogy az utazás valóban kényelmes és elviselhetőbb legyen a gyerekeknek.

Repülő

Nincs mese, ki kell jelenteni, hogy bizony a repülés elég macerás dolog, pláne kisgyerekkel. Már eleve az is kész logisztika, hogy a család hogyan jut ki a reptérre. Talán a budapestiek ebből a szempontból előnyt élveznek, mert taxival vagy akár tömegközlekedéssel kijuthatnak viszonylag gyorsan a reptérre, de a fővárostól jó pár órányira lakó vidékieknek ez kész tortúra. Már eleve úgy kell készülni, hogy a repülő indulása előtt két órával érdemes már a reptérre érkezni, ehhez még hozzáadódik az odafelé megtett út. Amin persze ugyanúgy szórakoztatni kell a babát, vagy éppen kitalálni, mikor és hogyan eszik, alszik, tesszük tisztába vagy éppen állunk meg, ha pisilnie kell. Azt mindenképpen számításba kell venni, hogy ha babával mentek, akkor a kis esernyőkocsit vihetitek magatokkal egészen a repülőig, ott pedig majd berakják a repülő rakterébe, és amikor leszáll a repülő, ezt azonnal felhozzák nektek. Tehát ha pici a gyerek, akkor nyugodtan lehet a babakocsiban, bár ha ketten vagytok két nagy bőröndre, plusz a babakocsi, nos, az nem lesz egyszerű, de ebben az esetben lehet bérelni kis kézikocsit, amivel a bőröndöket egy személy könnyen tudja tolni.

A reptérre való megérkezés után be kell csekkolni, azaz a check-in sorban kikeresni, hol lehet a bőröndjeiteket feladni arra a repülőre, amivel repültök. Ez bizony hosszú és fárasztó sorban állást jelent és bizony egy kényelmetlen, padok és székek nélküli helyen kell kígyózó sorokban kivárni azt, hogy sorra kerüljetek. Azt tapasztalom, hogy a gyerekek ezt bírják a legkevésbé (és valljuk be, a felnőttek is), mert dög unalom. Ilyenkor egy kis nasival elvonható a gyerek figyelme, vagy éppen az egyik szabad szülő feltérképezheti fele a várót. A csomagok feladása után irány a tranzit váró, előtte viszont átvilágítják a kézipoggyászokat, itt pedig szigorúan tilos folyadékot bevinni 100 ml felett, ebbe beletartozik minden folyékony halmazállapotú dolog (akár fogkrém is). Tehát a babának, gyereknek innivalót kell majd venni a reptéri duty free shopban vagy éttermekben. Bébiételt lehet kézipoggyászban vinni, de előfordulhat, hogy megkérnek arra, kóstolj bele.

Fel kell arra is készülni, hogy a reptéren és a repülőn is viszonylag hűvös lesz, ezért a gyerekeket mindenképpen rétegesen kell öltöztetni. 2 éves kor alatt nem kell külön repülőjegy a babáknak, de ilyenkor az egyik szülő ölében kell, hogy üljön, 2 éves kor felett már ki kell fizetni a teljes árú jegyet, és lesz külön ülése. Érdemes nyakpárnával készülni nagyobbacska gyermeknél, mert előszeretettel alszanak el a repülőn (és ez jó nekünk), viszont praktikus okokból még a felszállás előtt erőltessük rá a mosdót, mert a repülőn lévő wc bizony koszos és szűk lesz. A mai gyerekeket prímán leköti a tablet, ezt be lehet kapcsolni repülés közben is, és nézhet rajta a csemete mesét. Felszállásnál és leszállásnál a nyomáskülönbség miatt be szokott dugulni a fül, ilyenkor a gyerekeket érdemes itatni, hogy kiduguljon a fülük (nyelésre dugul ki).

Nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen külföldi utazáshoz szükséges személyes okmány, EU-n belül elég a személyigazolvány, EU-n kívül kötelező az útlevél, ráadásul úgy, hogy a visszaindulástól számított 6 hónapban még érvényes legyen. A legkisebb babáknak is kell csinálni okmányokat, mi több, személyigazolványt kötelező is, de ezt kevesen tudják.

Kismamák fokozott óvatossággal utazhatnak. Általában a várandósság 26. hetéig minden gond nélkül repülhetnek, 26. héttől magyar és angol nyelvű orvosi igazolást kérhetnek egyes járatokon, melyben az orvos igazolja, hogy a kismama repülése kockázatmentes. 34. hét felett nem engednek fel kismamámak a repülőre. Érdemes minden egyes úti cél esetében ennek utánanézni, mert például az USA-ba más szabályok érvényesek. Ikerterhességre más szabályok vonatkoznak.

Autó

Sokan autóval indulnak el a közeli tengerparti városokba pihenni, számukra is vannak jó tippek, amelyek megkönnyítik a hosszú és unalmas utazást. Ha lehetséges, akkor érdemes a gyerek alvásidejére időzíteni az utazást, jó eséllyel így átalussza az utat. Nálunk ez sosem vált be, naná, hogy pont akkor nem volt álmos, vagy állandóan felébredt. Pakoljunk be játékokat az útra, legyen mindig pár kedvenc, és legyen mindig pár teljesen új játék, ami garantáltan leköti egy darabig a figyelmét. Érdemes sok pihenőt beiktatni, amikor a szülők és a gyerekek is kinyújtóztathatják végtagjaikat vagy elfogyaszthatnak egy kis frissítőt. Már szobatiszta gyereknél fel kell készülni minden eshetőségre, hogy a legváratlanabb pillanatokban kell majd wc-re mennie, és sosem kell majd neki akkor, amikor wc közelében vagyunk? Lehet kapni a drogériákban mobil wc-t kartonpapírból, ha még bilis a baba, és nem szeretnénk megakasztani a pelus elhagyásában. Ilyenkor is jó segítség a fertőtlenítő kendő, gél és a popsi törlő.

A baba vagy kisgyerek enni- és innivalóját célszerű az autó utasterében tartani, hogy mindig kéznél legyen, ha kell, mert autópályán nem biztos, hogy meg lehet állni azonnal, ha szükség van egy korty vízre. Itt is a tablet és egy mese csodákra képes, már lehet kapni kifejezetten autókba tervezett tablettartót, amelyet biztonságosan lehet rögzíteni. Kreatív anyukák ilyenkor összeállíthatnak egy úgynevezett lapbook-ot, amelybe különböző kis játékokat lehet becsempészni korcsoportonként. Persze nagyobb gyerekeknél már működnek azok a hagyományos ?utazós játékok?, mint a barkochba, kitalálós játékok vagy éppen a figyelemfejlesztő ?ki lát először piros autót, házat, bárányt? stb? játékok, szórakozás lehet az egész családnak.

Az autóban nagyon meleg lehet. Egyrészt érdemes árnyékolóval készülni a baba oldalán, így megelőzhető, hogy a nap rátűzzön. Ha nincs árnyékoló, akkor egy textilpelenka is megteszi. Ha klimatizált az autó, akkor nagyon kell vigyázni arra, hogy nem legyen a kinti és a benti hőmérséklet között 5-6 foknál több, és a hideg levegő ne irányuljon a kisgyerekre, mert nagyon érzékenyek erre, könnyen felső légúti betegség lehet belőle, amely beárnyékolhatja a nyaralást.

Kihagyhatatlan a gondos útipatika összeállítása, amelyben mindig kell, hogy legyen lázcsillapító, fertőtlenítő, köhögés elleni gyógyszer, hányás-hasmenés elleni gyógyszer, hurutoldó, fájdalomcsillapító, és sebtapasz.

Kisgyerekkel nem feltétlenül pihentető a nyaralás, de ha előtte alaposan felkészülünk minden várható vagy éppen váratlan eseményre, akkor nagyobb eséllyel lesz igazán jó családi nyaralásunk.