Ha van valami, amit máshogy csinálnék, ha visszamehetnék még a várandósságom időszakára, akkor köszönettel elutasítanám az ajándékba, kölcsönbe kínált használt babakocsikat, és időt és energiát nem sajnálva felkutatnám az(oka)t, amely(ek) a legideálisabbak számunkra. Mert ha volt valami, ami miatt sokat bosszankodtam, akkor az a babakocsi volt, és szerény számítások szerint is minimum 2 évig valamelyik becses darabot tologattam nap mint nap. Lehet babakocsin spórolni, de nem érdemes, ha azt szeretnénk, hogy a közös séták, utak ne felesleges mérgelődéssel tarkított Iron Man versenyt megszégyenítő tortúrák legyenek. Egy baba életében minimum két babakocsi biztos, hogy felbukkan: a hagyományos, első babakocsi, amelyben már újszülött babádat tologathatod, és az esernyőre összecsukható babakocsi.

Mikortól használható

Innen is csókoltatom azt, aki feltalálta a pillekönnyű, kis helyen elférő, fürge és praktikus esernyőkocsikat, gondolom olyan meggyötört apuka lehetett, aki nap mint nap cipelte fel a harmadikra kényelmes de nehéz és hatalmas babakocsit. Én csak fél évig cipeltem, hónapokig lila folttal éltem a bal combomon, úgyhogy alig vártuk, hogy Polli stabilan ülni tudjon és máris előkerült laza városi sétákhoz a könnyű és fürge esernyőkocsi. Vannak olyan modellek, amelyek akár újszülött kortól használhatóak, de személy szerint az első 6 hónapban jobban preferáltam a mózeskosaras babakocsit, Polli ősszel-télen volt mini, jól jött a magas falú mózeskosár védelme, de ahogy kitavaszodott, jöhetett is a könnyű, sportos babakocsi. Érdemes megvárni, amíg a baba stabilan tud ülni, és már érdeklődő, szeretne nézelődni, egészen más élmény lesz a séta így, mint amikor csak szundikál a kocsiban vagy az eget kémleli. A legtöbb esernyőkocsit 15 kg-os súlyig ajánlják a gyártók, az a tapasztalat, hogy a motorok, futóbiciklik és triciklik előkerülésével a babakocsi egyre jobban háttérbe húzódik majd, de bizony, amikor rohanni kell a nagytesóval az iskolába, óvodába, akkor jól jön még 2-3 évesen a fürge kis babakocsi.

Amiért praktikus

A mai esernyőkocsik gyakorlatilag éppen olyan jól felszereltek, mint az első (nagy) babakocsik. Maximális kényelmet nyújtanak a babának, ugyanúgy tud benne szundítani, mint egy hagyományos babakocsiban, hiszen a háttámlája az esernyőkocsinak is több pontban dönthető (profibbaknak a lábrésze is). Természetesen ezeknek a babakocsiknak is van már alul nagy kosara, amely elnyel minden homokozós játékot, elemózsiát, sőt, én kismotort is bele tudtam szuszakolni. A másik ok, amiért szeretjük, a mérete: összecsukva minimális helyet foglal el, minden kocsi csomagtartójában elfér (a legkisebben is!), utazáshoz pedig nélkülözhetetlen, főleg, ha repülővel utazunk. Profi anyukák helyes kis tokot, ?táskát? is varrhatnak aminek vállpántjával akár cipelni is lehet az összecsukott babakocsit, ha éppen szükségünk van mindkét kezünkre. A harmadik fontos érv az esernyőkocsi mellett a könnyű kezelhetősége. Mivel maga a kocsi is kis súlyú, ezáltal könnyebb kezelni is (bár ne felejtsük el hozzáadni a gyerek súlyát, ami ugye jobb esetben szépen gyarapszik). De lássuk, mit is tudnak az esernyőkocsik!

Szeretjük, mert?

  1. A bolygókerék és annak rögzíthetősége elengedhetetlen egy jó és komfortos esernyőkocsinál. A szabadon mozgó kerék segít abban, hogy könnyebben irányítható legyen a babakocsi, ha pedig lerögzítjük, egyenletes talajon gyorsabban tudunk haladni vele. Bátran használjuk mindkét funkciót, a legújabb babakocsiknál egy mozdulattal és könnyedén lehet ezeket a módokat átállítani.
  2. Az öt pontos biztonsági öv ezekben a kocsikban is elengedhetetlen, sőt egyenesen ezekben a legfontosabb, hiszen egy izgő-mozgó egy évest kell épségben a babakocsiban tartani. Ehhez viszont a pántokat a gyermek méretéhez kell igazítani, melyet időközönként állítani kell.
  3. Egy mozdulattal, kvázi egy gombnyomásra összecsukhatóak, és ez állati jól jön, amikor a fülünkön is szatyor meg gyerek lóg, és egy kézzel is könnyedén ki-be tudjuk a kocsinkból pakolni.
  4. Az esernyőkocsik tolókarja nem állítható, nem lehet egyik oldalról a másikra átrakni, egyfajta funkcióban lehet csak használni, de egy mindenre kíváncsi babánál ez nem is lehet már másképp, hiszen magunk felé fordítva csak zavarnánk a nézelődésben. Ezeken a kocsikon általában van egy kis ablak, amelyen be tudunk lesni a babakocsiba.
  5. Természetesen csakis olyan modellt érdemes választani, amelyen esővédő/napellenző van, és érdemes egy plusz napvédő, árnyékoló esernyőt is venni rá, a baba maximális kényelme érdekében.
  6. Ahogy a baba, kisgyerek egyre nagyobb lesz, úgy fog egyre változatosabb lakomákat rendezni a babakocsiban, ezért a tisztítható huzatnál praktikusabb nincs! Ha pedig kivehető, külön öröm!

A tökéletes választás

Szóval ha visszamehetnék az időben, akkor kézen fognám nappocakos önmagam, bevetném magam a Mamas & Papas üzleteibe és egyesével kipróbálnám a babakocsikat, hogy méretben, stílusban passzolnak-e hozzám. Például mi magasak vagyunk, nálunk jó lett volna, ha az esernyőkocsi tolókara magas állású. Érdemes próba alatt figyelni, hogy a lábunkkal bele-belerúgunk-e a kocsi kosarába, ha igen, akkor nyilván nem a mi modellünk lesz az. Próbálgassuk az összecsukását is. Ha úgy látjuk, hogy valamiért nem áll kézre, akkor próbáljunk ki egy másik modellt. Aki sportolni, futni is szeretne babájával, az válasszon sportos modellt. A lényeg, hogy ebben tényleg ne kössünk kompromisszumot, csakis azt válasszuk, amelyik számunkra a legkényelmesebb, legpraktikusabb.