Az autósülés kiválasztásának szempontjai

A megfelelő autósülés kiválasztására érdemes időt és energiát fordítani. Nemcsak azért, mert a gyermek biztonsága a legfontosabb, hanem azért is, mert egy kényelmetlen ülés megkeserítheti az egész család utazását. Nézzünk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a válogatáskor. A gyermek paramétereit mindenképp tartsuk szem előtt, az autósüléseket általában a gyermek testsúlya vagy életkora alapján szokták besorolni.

Autósülés babáknak, újszülött kortól

Fontos, hogy már a kezdetektől biztonsági gyermekülést használjunk, amely a törésteszteken kiválóan szerepel, ne elégedjünk meg a multifunkciós babakocsikhoz járó hordozóval. Inkább vásároljuk meg, akár külön is a biztonsági autósülést. Ha pedig szeretnénk még  biztonságosabbá és egyszerűbbé tenni az autóba való bekötést akkor választható hozzá hagyományos rögzítő talp, vagy Isofix bázistalp is. Az Isofix egy autósülés szabvány rendszer az összes új autóhoz, biztonságosabb, mint a biztonsági öves rendszer. Segítségével könnyedén és gyorsan az autó karosszériájához lehet rögzíteni az ülést. Érdemes átgondolni az utazási szokásokat, mennyit utazik a család, ha hosszabb távokat autózik, az egyenesebb ülés nem terhel, jobb a baba gerincének. Ha babakocsivázon is sokat lesz használatban az autósülés, akkor inkább vízszintesre fektethető ülést válasszunk, hogy a baba kényelmes aludjon, ilyen például a Cybex Cloud Q ülés.

   Autósülés gyerekeknek

   0-tól 4 éves korig: a baba cseperedésével az első ülést lecserélhetjük a baba méreteinek jobban megfelelő gyerekülésre. A választáskor fontos figyelembe venni, hogy az ülés esetleg menetiránynak háttal is beköthető-e, hiszen ez egy olyan plusz funkció, amely sokkal biztonságosabb megoldás az utazáskor. Persze később, ahogy cseperedik a baba, akár menetirány szerint is rögzíthető.

   Junior autósülések: a legbiztonságosabb megoldás, ha minden súlykategória lépésnél vásárolunk egy újabb ülést, de persze ezt sokan vagy nem tudják vállalni, vagy csak egyszerűen praktikusabban gondolkodnak. Számukra jelenthet megoldást egy olyan autósülés, amely akár 2-3 súlykategóriát is lefed, mint például a 9-36 kg-os ülések. Ha a gyermek éppen eléri a 9 kg-ot, akkor viszont csakis a dönthető verziót érdemes választani, illetve olyat, ami belső ülésszűkítővel rendelkezik. Egyrészt a gerincének védelme érdekében, másrészt később a dönthető funkció jó szolgálatot tesz, ha elalszik útközben.

     Mi lehet még fontos az autósülés kiválasztásakor?

     Dönthetőség

     Amíg pici a gyermek, az autósülés dönthetősége nagyon fontos biztonsági és egészségügyi szempont. Az újszülött kortól használható ülések általában mind rendelkeznek ezzel a funkcióval. A nagyobb súlycsoportokra vonatkozó üléseknél ez azonban sokszor már inkább kényelmi szempont. Ha hosszabb utakra tervez a család, vagy egyszerűen sok időt tölt az autóban, akkor érdemes egy dönthető ülést választani.

     Air Protect technológia

     Az Air Protect technológia kiemelt védelmet nyújt a fejnek, a speciális habbal és levegővel töltött oldalsó párnák tompítják az ütközés erősségét,  így védik a nyakat és a fejet.

     Állítható fejtámla

     Praktikus olyan ülést választani, amely együtt nő a gyermekkel. Ez például azt jelenti, hogy súlycsoportra tervezett üléseknél lehessen állítani a fejtámlát, így nagyobb korában is biztosítja a fejvédelmet.

     Kényelem

     A biztonság mellett fontos, hogy az autósülés komfortos is legyen. A baba kényelmét szolgálja a párnázott vállpánt, a szűkítőbetét is, amely a baba cseperedésével a későbbiekben el is távolítható. Egyes autósülések még lábtartóval is el vannak látva. A komfort szempontjából hasznos lehet még, ha jó légáteresztő képességű, könnyen szellőző anyagokból készül az ülés huzata.

      [woodmart_products layout=”carousel” post_type=”ids” items_per_page=”2″ slides_per_view=”1″ include=”18125′ columns=’1′ button=’Tovább’]

      Tudtad, hogy a rendszeresen megrendezésre kerülő, ingyenes Szülők leszünk eseményünk egyik fő témája a biztonságos és kényelmes autósülés kiválasztása?

      Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, gyere el eseményünkre és kérdezd szakértőinket! A következő alkalom október 27-én, szombaton lesz, még van pár hely, jelentkezz most!

      [woodmart_button align=”center” title=”Szülők leszünk ” link=”url:https%3A%2F%2Fmamasandpapas.hu%2Fszulok-leszunk%2F||target:%20_blank|’ columns=’1′ button=’Tovább’]