A terhesség 8+1 biztos korai jele

Néhányan ösztönösen megérzik, amikor teherbe esnek, mások számára viszont ez egyáltalán nem nyilvánvaló. Az alábbi árulkodó jelek közül lehet, hogy minddel, de az is lehet, hogy csak eggyel-kettővel találkozol. Jöjjenek a várandósság legkorábbi jelei, amelyeknél már kezdhetsz gyanakodni!

Te melyiket tapasztaltad ezek közül?

1. Megduzzad a mell

Az egyik legelső tünetek között van a mell érzékenységének, méretének változása. Ha menzesz előtt érzékenyebbé szokott válni, akkor várandósság idején is számíthatsz erre a tünetre, ráadásul erősebben. A fogantatás után a női hormonok szintje hirtelen megváltozik, ennek hatására már a fogantatás után egy-két héttel a mellek megduzzadnak, fájóan érzékenyek lehetnek, illetve a bimbóudvar sötétebbé válhat. A szervezet néhány hét alatt szokik hozzá a hormonális változásokhoz, ezt követően a mell érzékenysége csökkenhet. (De az a rossz hírünk van, hogy ez valakinek végig fennáll.)

2. Fáradtság

Legszívesebben egész nap csak pihennél, pedig nagyot aludtál éjszaka? A különösen nagy fáradtság, enerváltság ugyancsak árulkodó jel, már a fogantatást követő héten jelentkezhet. Ennek hátterében elsősorban szintén hormonális okok állnak – a progeszteronszint emelkedése -, de egyéb tényezők, mint a vércukorszint vagy a vérnyomás csökkenése, illetve a vérképződés fokozódása is hozzájárul. Meg végül is a testednek össze kell raknia egy új kis életet, ez elég fárasztó meló! A fáradtság ellenszere a sok pihenés, illetve a fehérjében és vasban gazdag táplálkozás.

3. Émelygés, hányinger 

A reggeli émelygés, hányinger szintén a terhesség korai jele lehet. Ennek egyik oka, hogy a hormonális változások miatt lassul az emésztés, a gyomor kiürülése is. A rosszullét többnyire reggel jelentkezik, de a nap bármely szakaszában előfordulhat. 

4. Intenzívebben érzékelt szagok és ízek

Az előbbi tünettel szoros összefüggésben szokott ez is jelentkezni. Ne lepődj meg, ha bizonyos ételektől – akár korábbi kedvenceidtől! – hirtelen felkavarodik a gyomrod, vagy éppen sóvárogsz egyes ételek vagy illatok után. Előfordulhat, hogy furcsa, fémes ízt érzel a szádban, és szinte biztos, hogy az első hetekben a frissen pörkölt kávé illatát sokkal inkább émelyítőnek tartod majd, mint ínycsiklandozónak. Ha munkahelyeden szeretnéd még titokban tartani terhességed, nem árt, ha gyakori szellőztetéssel biztosítod, hogy esetleg kolléganőd erősebb illatú parfümje ne irritáljon. Ha már parfüm – viszlát, karakteres parfümök és szépségápolási cikkek… Sajnos korábbi kedvenceid egy része is idegesíteni fog. A férjed dezodorjáról nem is beszélve.

5. Gyakori vizelési inger  

Már két-három héttel a fogamzást követően gyakrabban érezhetsz vizelési ingert. Ez annak a nyomásnak tulajdonítható, melyet a növekvő méh gyakorol a hólyagra, szó szerint lecsökkentve annak teljesítőképességét. A 14. hét táján a méh felemelkedik a hasüregbe, ezáltal a kellemetlen tünet enyhül egészen az utolsó hetekig, amikor a kisbaba feje a méhen belül lesüllyed, újra nyomást gyakorolva a hólyagra.

A terhességi progeszteron növekvő szintje is stimulálja a hólyag izmait, így még szinte akkor is úgy érezheted, hogy tele van, mikor alig van benne vizelet. Ráadásul a várandósság következtében fokozódik a veseműködés, további hat-hét literrel növelve keringésedet, ezzel is serkentve a vérkeringést.

6. Magasabb testhőmérséklet

Picit magasabbá válik a testhőmérsékleted, mintha épp le akarnál betegedni. Ha ovuláció vagy PMS alatt hajlamos vagy erre, akkor most is esélyed van rá. Ez a terhesség folyamán nem számottevő mértékben ugyan, de  végig így marad.

7. Hangulatváltozások

Eddig magad voltál a megtestesült chill, most meg hirtelen úgy meg tudnál ütni valakit, miközben zokogsz? Nyugi, nem kattantál be! A testedet elárasztó terhességi hormoncunami különösen érzékennyé, síróssá, néha pedig módfelett ingerültté tehet. Ezt neked, párodnak és a környezetednek is meg kell majd tanulnia kezelni és túllépni rajta, ugyanis ez gyakran az úgymond negyedik trimeszter végéig (tehát a születést követő három hónapig) megmarad.

A hirtelen hangulatváltozások ellen próbálj meg tudatos relaxációval védekezni: zárj ki minél több esetleges stresszforrást, és teremts nyugodt környezetet otthonodban egy jó puha pléd és egy meleg tea társaságában. Ha végképp úgy érzed, hogy fogytán van türelmed, próbálj meg lassú, hangulatos zenét hallgatni, ami ellazítja idegeidet. Később, amikor a bébi már nagyobbacska lesz pocakodban, ő maga is élvezettel füleli majd kedvenc dallamaidat. 

8. Székrekedés

Jellegzetes, korai tünet a székrekedés, melyet a progeszteronszint növekedése okoz. A terhességi hormon ellazítja a beleket, és lelassítja az emésztésedet. A kellemetlen tünet ellen hatékonyan védekezhetsz rostban gazdag növényi táplálékokkal, ezek ugyanis serkentik a bélműködést, emellett pedig tisztítják is tápcsatornádat.

+1. A menstruáció kimaradása

Ez a várandósság legvilágosabb jele. Persze lehetnek más okai is a késésnek: stressz, betegség, netán szélsőséges testsúlyingadozás, de köztudott, hogy az erős érzelmi hullámzások is hatással lehetnek ciklusodra. Emellett, ha korábban fogamzásgátlót szedtél, de tervezett terhességed miatt abbahagytad, szintén rendszertelenné válhat a vérzésed, és az is elképzelhető, hogy a baba megfoganása után sem szűnik meg a ciklusod (!). Mindezek ellenére, ha ismered a tested, sejtheted, hogy adott esetben a vérzés elmaradása utal-e valamilyen örömteli eseményre.

Mi ilyenkor a teendő?

Ha egyre erősebb benned a gyanú, hogy várandós vagy, akkor a legegyszerűbb módja, hogy bizonyosságot szerezz felőle, ha elvégzel egy terhességi tesztet. Itt a fő kérdés, hogy mikor érdemes a legkorábban elvégezni a tesztet: az elmaradt menstruáció első napjaiban a gyógyszertári vagy drogériás terhességi tesztek mára már nagyon nagy biztonsággal képesek kimutatni a terhességet. Sőt, néhány típus már a menstruáció szokásos időpontja előtt 5 nappal is működik. Minden esetben olvasd el a teszt leírását, vagy kérj tanácsot a gyógyszerésztől. Ha nem vagy biztos a végeredményben, akkor pár nappal később ismételd meg a tesztet. 

Jön a baba!

Megjelent a két csík? Gratulálunk! A következő lépés (persze miután elújságoltad a párodnak), hogy bejelentkezel a nőgyógyászodhoz. Ha tudod, hogy hajlamos vagy trombózisra, vagy előfordult a családban trombózis vagy cukorbetegség, akkor emiatt is minél előbb érdemes felkeresni a nőgyógyászodat, hogy megfelelő kezeléssel elejét vegyétek a későbbi esetleges gondoknak.

Ha szeretnél rendszeresen, személyre szabott érdekességeket, hasznos tudnivalókat és praktikákat kapni, amik végigkövetik a várandósságodat, akkor iratkozz fel a Növekedjünk együtt hírlevelünkre! Így mindig naprakész leszel, és időben felkészülhetsz a kis jövevény érkezésére.

Úgy érzed, jól jönne némi segítség, hogy miket érdemes beszerezni, mire megérkezik a legújabb családtag? Üzleteinkben személyre szabott, 1-1,5 órás ingyenes tanácsadással várunk, ahol csakis rád és az elképzeléseidre, kérdéseidre fókuszálunk meghitt környezetben. Az ingyenes személyes tanácsadáshoz itt tudsz regisztrálni.  Két budapesti üzletünkben kollégáink akkor is szívesen segítenek, ha egy-egy termék kiválasztásánál szeretnél szakértő tippeket kapni. Várunk szeretettel!