Mamas and Papas blog
Várandósság

Mik a legnépszerűbb fiú nevek 2023-ban?

A tökéletes nevet megtalálni születendő kisfiunknak az egyik legizgalmasabb feladat. Az alábbi cikkben összeszedtük, mik lehetnek a legnépszerűbb fiú nevek 2023 évében, bemutatjuk, hogy mik a fiúnév trendek idén, és felvillantunk pár vagány, de kevéssé használatos fiúnevet is inspiráció gyanánt.

Hogy mik a legszebb fiú nevek, mit tartunk a legszebben csengőnek, az egyéni ízléstől és persze az aktuális trendektől is függ. Az utóbbi években eléggé stabilan áll pár név a népszerűségi lista élén, amit a Belügyminisztérium publikál évről évre a születési statisztikák alapján – úgyhogy ez alapján feltételezhetően a 2023-as fiú név tendenciák is hasonlóak lesznek. A legnépszerűbb fiú név 2022-ben a Dominik lett, ami korábbi években is a toplista élén állt. Az Olivér is egyre népszerűbb: pár éve tűnt csak fel a 10 legnépszerűbb név között, de tavaly már a második lett. Az egy fokkal tradicionálisabb nevek közül a Levente, a Máté és az Ádám szerepel még a top 10-ben, de Istvánokat és Sándorokat már nem igazán találunk itt. A sokáig az első helyet élvező Bence viszont már kezd veszíteni a népszerűségéből.

A 10 legnépszerűbb fiúnév 2022-ben:

  1. Dominik
  2. Olivér
  3. Levente
  4. Máté
  5. Marcell
  6. Noel
  7. Bence
  8. Zalán
  9. Milán
  10. Ádám

A pár éve divatos fiú nevek, mint a Benett, Áron, Dániel, Márk, még mindig nagyon népszerűek, de már nem szerepelnek a top10-ben.

Nézzük 2022 és 2023 névadási trendjeit a top 10-es listán túl! Jellemzőnek mondható, hogy a szülők szeretik karakteres férfi névvel megajándékozni gyermeküket, a vagány és modern fiúnevek továbbra is hódítanak. Tradicionális férfineveket egyre ritkábban adnak a kisfiúknak, főleg a családi hagyományokat követik ilyenkor. A globalizáció hatására egyre sokszínűbbek az itthoni nevek is, török és szláv neveket ugyanúgy hallhatunk, mint távol-keleti vagy akár skandináv eredetűeket. Ugyanakkor ezzel szembemenő tendenciaként a ritkább, de magyar eredetű férfi nevek is kezdik a reneszánszukat élni, ilyen név például az Apor, Bars, Farkas, Kálmán és a Merse.

A beszélő nevek, mint az Áldás, Bajnok, Erős vagy Békés, már eleve felruházzák a születendő gyermeket a szülők által remélt személyiségvonásokkal, vagy a baba érkezésének sokat várt voltára hivatott emlékeztetni.

Az irodalmi névalkotás eredményeivel találkozhatunk például az Anakin (Csillagok Háborúja), Aragorn, Gandalf és Frodó (Gyűrűk Ura), vagy épp a Berzsián (Lázár Ervin: Berzsián és Dideki) esetében, bár ezek nem tartoznak a leggyakoribb nevek közé (a szülők ízléséről azonban inkább árulkodnak).

Fiú nevek között is találni olyat, ami eleve becézett vagy játékos, mint a Lóci, Manó, Móka vagy a Palkó. De érdemes megfontolni, hogy egy ötvenes jogásznak ugyanolyan jól állna-e egy ilyen név, mint egy cuki, kócosan szaladgáló kisfiúnak.

Ha nem szeretnéd, hogy a kisfiad neve minduntalan szembejöjjön a játszótereken és az oviban-suliban, akkor érdemes a különleges fiú nevek közül választanod. Egy kis inspiráció gyanánt kiválogattunk 10 itthon is bejegyezhető, érdekes, de nagyon ritka fiúnevet, amikkel tuti nem találkozol minden sarkon: Ábner, Baldur, Damír, Ezra, Janek, Kolozs, Leopold, Mirkó, Valér, Timót

Ha meg nem honosodott külföldi fiú név adásán gondolkoztok, jó tudnotok, hogy csak kiejtés szerinti írásmóddal lehet anyakönyveztetni, így például Brian vagy Gerald helyett csak a Brájen vagy Dzserald nevet viselheti a csemeténk. (Persze a legtöbb anyakönyvezhető név is más nyelvekből, népektől származik, leggyakrabban némi hangalak-változással, csak a legtöbbjük már honosult annyira az idők során, hogy nem tűnik fel számunkra.) Maga a bejegyeztetés módja amúgy nagyon egyszerű, a Nyelvtudományi Intézetnek kell egy kérvényt beadni, és ők elbírálják (és ha nem akarsz olyan elborult nevet adni a kisfiadnak, mint a Kolbász, akkor általában el is fogadják).

Ha biztosra akarsz menni, és az összes ma Magyarországon anyakönyvezhető fiúnevet át akarod nézni, akkor az alábbi linken érhető el a fiú nevek listája (jelentésmagyarázattal együtt), amit a Nyelvtudományi Intézet frissít rendszeresen. Ha nem tudtok dönteni, akkor érdemes a pároddal külön-külön egy tízes listát írni, az segít letisztázni a befutókat, és talán közelebb visz titeket a közös döntéshez. Fixáljátok már az elején, hogy olyan nevet szeretnétek-e, ami külföldön is egyszerűen használható (például a Péter), vagy ez nem szempont (például a György esetében). Azt se felejtsétek el megnézni, hogy a kiválasztott név hogyan cseng együtt a vezetéknévvel, könnyen kiejthető-e.

Reméljük hasznos volt a legnépszerűbb fiú nevek 2023 cikkünk. Jó névvadászatot kívánunk!

Ajánlott bejegyzések

A terhesség 4. hete

Dankovics Eszter
2023.08.18.

Tippek kismama depresszió ellen

Kató Linda
2015.05.12.

A legdivatosabb babanevek

Kató Linda
2013.03.01.
Exit mobile version