Milyen jó is lenne, ha minden baba egy használati utasítással együtt érkezne, igaz? Az anyukává válás rögös útján bennem legalábbis nagyon sokszor felmerült ez a gondolat, és mivel meg is maradt a vágy szintjén, így jobb híján nekem kellett kidolgoznom, és azóta is naponta csiszolgatnom azokat az alapelveket, módszereket, amelyek segítenek egy-egy kihívásokkal teli nap kezelésében. Mert bizony a gyereknevelésben vannak jobb és rosszabb napok is.

Kötődés

Egyszer hallottam egy nagyon jó példát, ami remekül szemléltette a szülő-gyerek közötti kapcsolatot. A gyermek és a szülő közötti viszonyt egy „kapcsolati bankhoz” hasonlították. Szülőként vajon többet „fektetünk be”, mint amit amennyit „felveszünk” belőle? „Befektetés” lehet a gyermekkel való időtöltés, a rá szentelt figyelem, a közös játék stb., míg „felvétel” lehet, amikor valamire nemet mondunk, figyelmen kívül hagyjuk őt, vagy csak maga a fegyelmezés. Mindkét „banki műveletre” szükség van, de amikor a „kapcsolati bankban” nagyobb arányban vannak jelen a „befektetések”, akkor sokkal könnyebb „felvenni” belőle. Ha a „bank” tele van, akkor egyszerűbben kezelhető és kevesebb a konfliktus. A szülői szerep sokkal könnyebbé válik. Játsszunk sokat közösen!

Rendszer és gondoskodás egyensúlya

A rendszer szerintem nagyon fontos egy gyermek életében. Segíti abban, hogy megtanulja az őt körülvevő világ kiszámítható és biztonságos. A gondoskodás alatt azt a szeretettel-teli érzelmi hátteret értem, ami nem csak boldoggá és kiegyensúlyozottá teszi az apróságot, hanem a rendszer elfogadásában is segíti őt. Nem könnyű megtalálni e kettő egyensúlyát, de érdemes törekedni rá. A rendszer egyik fontos eleme az alvókörnyezet kialakítása, megfelelő bababútorokkal és tárolókkal biztonságos kuckót hozhatunk létre. Ne sajnáljuk a tervezésre, kivitelezésre fordított időt és energiát. Megtérül!

Keressük a viselkedés kiváltó okát

Egy gyermek látható viselkedésének mindig vagy egy láthatatlan érzelmi háttere. Kétségtelenül sokszor nem könnyű, de a látható viselkedésre adott azonnali válasz helyett, próbáljuk meg meglátni a mögöttes érzelmi vonulatot és megkeresni a kiváltó okot. Tapasztalataim alapján, mivel egy gyermek nehezen tudja még megfogalmazni, lereagálni a saját érzelmeit, a szükségleteit. Így egy nagy hiszti mögött is sokszor csak olyan egyszerű kiváltó okok állnak, mint például az ismeretlentől való félelem vagy az éhség, a szomjúság vagy a kedvenc alvócimborájának hiánya, amiket némi felkészültséggel és rutinnal viszonylag könnyen lehet orvosolni.

Rugalmasság

A babák már nagyon hamar megtanulják, hogy „ha én ezt csinálom, akkor erre a szüleim így fognak reagálni”. Aztán az idő múlásával a gyermek és a szülők lassan összecsiszolódnak, mint egy közös táncban, ahol mindenki ismeri a lépéseket. Szülőként azonban sokszor beleesünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, egyértelműen mi diktáljuk mindig a ritmust, és lépést is csak mi válthatunk. Pedig időnként feladva a büszkeségünket, egy kis rugalmassággal sokkal élvezetesebbé válhat a közös tánc mindannyiunk számára. Sokszor például az öltözködés sokkal egyszerűbb, ha hagyjuk, hogy a gyerkőc magának válasszon ruhát.

Üzleteinkben számos olyan gondosan megtervezett babaholmit találsz, amelyek segítségével a nehezebb napok is átvészelhetők. Nézz körül nálunk és teremtsd meg babád számára az optimális és harmonikus környezetet!

Írta: Ildi