Szeretem az áprilist!  Akármennyire is szeszélyes, nekem ez a hónap mégis egyet jelent a tavasszal. Ahogy napról napra napsütés és kellemes hőmérséklet váltja fel a szürke és borongós időjárást, úgy érzem én is, ahogy lassacskán felébredve a téli álom szerű mélabúból reggelente egyre több az energiám, és az ébredező természethez hasonlóan egyre nagyobb igényem támad nekem is a tavaszi megújulásra. Anyukaként persze ez is igényel némi kompromisszumot és szervezést, de az biztos, hogy végül sokszorosan megtérül.

Őszintén megvallva én mindig a könnyen kivitelezhető, egyszerű, de mégis hatásos megoldásokat részesítem előnyben. Sem időm, sem kedvem, sem elegendő kitartásom sincs a bonyolult, időigényes vagy nagyobb lekötöttséggel járó elfoglaltságokhoz. Ez pedig teljesen jól összecseng azzal, hogy Anyukaként egyébként is sokkal többet kell logisztikáznom és sakkoznom az időmmel.

Megtisztulás, megújulás

A női magazinok többsége az évnek ebben a szakaszában, visszhangban zengi, hogy a tavasz a szokásos nagytakarítások időszaka. Úgy szeretem, ahogy a reggeli kávézáskor az ablakban már megjelennek az első napsugarak, de ezzel együtt sajnos egyre inkább láthatóvá válnak a teraszajtón hagyott apró tenyérlenyomatok, vagy az egyre vastagodónak tűnő porréteg a bútorokon. Vagyis, a lakásunk jelzi: lassan itt van az ideje a nagytakarításnak. Valami nagyon hasonlót érzek magamban én is így a tavasz kezdetével. Persze próbálok odafigyelni az egészséges életmódra az évnek minden szakaszában, de télen valahogy sokkal nehezebben állok neki bárminek is. Így nekem a tavaszi megújulás vagy megtisztulás egyet jelent a tudatossággal, vagyis elhatározással, hogy szeretnék jobb formába kerülni, és lelkesebben nekiindulni minden egyes napnak. Van néhány apróbb trükk, amelyek nekem az évek alatt beváltak, és teljesen jól összeegyeztethetőek az elfoglalt Anyuka szerepkörrel is.

Táplálkozás

A belső nagytakarítást érdemes a táplálkozással kezdeni. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, hiszen tavasszal önkéntelenül is kevesebbet eszik általában az ember, sőt van, aki böjtöl, és úgy tisztítja meg a testét a tél zsíros, nehéz ételei után. Én ebben az évszakban táplálkozom a legkönnyebben, hiszen ott vannak a zsenge növények, friss nyers ételek, zöldségek, gyümölcsök, amelyek már magukban nagyon egészségesek és finomak. Így szinte észrevétlenül már csak emiatt is teszünk egy lépést a megtisztulás útján. Ezen felül, amire én tudatosan próbálok odafigyelni, hogy így tavasszal csökkentem a sós ételeket, például a szójaszószt, a magas sótartalmú húsokat, mert azok lényegesen lesüllyesztik az energiát. Az ünnep után pedig próbálok mindig egy kis pihenést engedélyezni az emésztőrendszeremnek, aminek a hatása általában már néhány nap múlva érezhetővé válik hiszen, fittebbek, szellemileg is frissebbnek, és egyszerűen csak könnyebbnek érezem magam.

Immunerősítés

Energiaraktáraink a téli hónapokban kimerülnek. Én például viszonylag ritkán vagyok beteg, de ha elkap is a kórság, akkor az általában télen történik. Köszönhető ez talán annak is, hogy tavasszal az immunerősítés útjára lépek. Ebben az évszakban a magas vitamintartalmú sok zöldség és gyümölcs vagy az egyre több szabad levegőn eltöltött idő már magában meghozza a hatását, de az sem baj, ha ezen felül némiképp még kívülről is megtámogatjuk a folyamatot. Van egy, a mi családunkban csak ?elixírnek? nevezett keverék, aminek a receptjét a háziorvosomtól hallottam, és nálunk nagyon bevált. Veszek egy hüvelykujjnyi gyömbért, amit belereszelek egy kis zárható üvegbe. Hozzáfacsarom egy citrom levét és teszek bele annyi mézet, hogy úgy magában is kellemesen fogyasztható legyen. Ha ez mind megvan, akkor a kis üveget a hűtőbe helyezem, és 1-3 héten át minden nap megeszek belőle egy kiskanálnyit.

A külső

A ?téli álom? után a testünknek és a lelkünknek is jól esik egy kis felfrissülés. Egy fodrász, egy kozmetikus vagy egyéb szépészeti kényeztetés ilyenkor különösen jól esik, és bizony nem is feltétlenül csak a testünknek, hanem a lelkünknek is.

A belső

Persze nem csak a testünk, hanem a lelkünk is igényli ilyenkor a felfrissülést. Ha az ember telve érzi magát energiával, és egyszerűen csak lelkesebben áll hozzá minden naphoz, akkor nekem az egyet jelent az optimizmussal és a pozitív életszemlélettel, amit nagyon jól meg lehet támogatni néhány, a hangulathoz passzoló jó könyvvel, filmmel vagy akár csak egy barátnős, fecsegős találkozóval.

Fogadalmak és célok

Az év első napján én általában nem érzek magamban elég erőt ahhoz, hogy bármilyen fogadalmat is tegyek. Sokkal könnyebben kötelezem el magam egy cél érdekében, ha érzem is magamban az energiát annak a megvalósításához. Nekem ezek a célok egyébként kellenek is, mert segítenek rajta tartani az úton. Így én általában ilyentájt szoktam eldönteni, hogy nem eszek fehér cukrot és fehér lisztet, vagy minden  nap fixen beiktatok egy kinti programot a gyerkőccel, vagy lefutom minden évszakban egyszer a félmaraton, vagy igenis rendszeresen fordítok csakis magamra, gyerkőc nélkül valamennyi időt. Lehet az akár egy Apukával közösen eltöltött program, barátnőzés, sportolás, szépítkezés, de akár csak egy kis csendes, nyugodt idő egyedül, ami csak rólam szól.

Közös kikapcsolódás (természetben, kirándulás, utazás)

Az Anyukák tavaszi megújulásáról szóló írásban, talán furcsán hangozhat a közös kikapcsolódás, de számomra a családdal közösen szerzett élmények igenis a feltöltődés fontos részét képezik. Nálunk ez általában valamilyen kimozdulást jelent, hiszen ahhoz hogy jól ki tudjunk kapcsolódni nekem fontos, hogy elszakadjunk valamennyire az itthoni rutintól. Egy kis újdonság, egy közös kis felfedezőtúra minden kapcsolatot fel tud frissíteni, meg tud szépíteni, és szerintem ez nagyon igaz a családra is.

Sőt szerintem ezek a fajta csapatépítő programok üdítőleg hathatnak a felnőttek számára is, még akkor is, ha kétségtelen, hogy az idő nagy része a gyerek utáni rohangálással telik. Fogjuk fel ezt egyfajta stressz oldásként. Mi például elhatároztunk, hogy így a tavasz kezdetével végigjárjuk a környék és Budapest jobb játszótereit. Szép idő esetén általában ez egy jó kis szombat délutáni program, amit néha még színesebbé teszünk egy cukrászdával, vagy egy közös sétával a belvárosban. Ilyenkor indul a biciklis szezon is, és ha az időnk, a lehetőségeink engedik, akkor az évnek ebben a szakaszában néhány napra el is szoktunk utazni. Sokan ódzkodnak a hosszabb utaktól kisgyerekkel, de mi már elég rutint szereztünk benne, hiszen Áron pár hónapos korától rendszeresen útra kelünk hol hosszabb, hol rövidebb távolságokra. Így én úgy látom, hogy ha figyelünk a baba napi rutinjára, becsempészünk neki az útra valami otthoni, megszokott dolgot, akkor ő alapvetően ott érzi jól magát, ahol a szülei vannak. Teljesen mindegy, hogy az helyileg éppen hol van.

Az egyik legfőbb lecke, amit az elmúlt 2 évben Áron mellett megtanultam, hogy Anyukának lenni nem csak sok örömet, hanem óriási felelősséget is jelent. Sajnos, főleg a kezdeti hónapokban az újdonsült Mamát bizony nagyon könnyen maga alá tudja gyűrni ez a teher, de bármennyire is másodlagosnak érezzük sokszor, nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak Anyukák, hanem Nők is vagyunk. Szóval érdemes arra törekednünk, hogy egy olyan életritmust alakítsunk ki maguknak, amiben ez a két szerep egyensúlyban van, mert tapasztalatból mondhatom, hogy minden ilyen irányú törekvés sokszorosan megtérül, és én még most is hiszek abban, hogy a Boldog Anyuka egyenlő a Boldog Babával.

Ezt a posztot Tabajdi Ildikó írta, aki az egyik nyertese a ? Keressük a Mamas & Papas Kismama bloggerét ? pályázatunknak. Fogadjátok szeretettel:)