Természetesen máskor is, de a mostani helyzetben különösen igaz, hogy mindennél fontosabb az egészségünk védelme. Ennek érdekében a legbiztonságosabb, ha otthon maradunk, és kerüljük a családi- és baráti találkozókat is. Több idő juthat most a ház körüli teendőkre, a rendrakásra, az olvasásra, a gyerekek lefoglalása viszont olykor fejtörést okozhat. Az alábbi cikkben ehhez gyűjtöttünk össze néhány tippet.

Mesekönyvek, mesék

Azt mindenki tudja, hogy a mesehallgatás jótékony hatással van a gyerekek értelmi- és érzelmi fejlődésére: fejlődnek a nyelvi készségeik, a koncentrációs képességeik. A rohanó mindennapokban azonban lehet, hogy sokszor csak egy-egy mesére jut idő. Az otthon töltött időt érdemes erre is szánni, és minél több könyvet levenni a polcról. Kisebbeknél a textilből készült könyvek, vagy a keménylapos babakönyvek lehetnek érdekesek: a színes illusztrációkkal és a rövid, pár mondatos történetekkel leköthetjük a figyelmüket. Sorra vehetjük velük együtt, melyik képen mi szerepel, így játszva tanítgathatjuk is őket. Ha már nagyobb a gyerkőc, kérjük meg, mesélje el ő, mit lát a képen, esetleg találjunk ki együtt egy mesét. Kaphatók már egészen piciknek is készségfejlesztő könyvek, és beszerezhetünk néhány, gyermekünk érdeklődésének megfelelő tematikus könyvet is (például: vízi állatok, munkagépek). S ha a nagyszülőkkel sem találkozhatunk, kérjük meg őket, hogy meséljenek telefonon a kicsiknek! Nem csak a meseolvasás, de a mesenézés is jó program lehet – ha van régről diavetítőnk, úgy még érdekesebb élmény lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Mozgás

Nem is kérdés, hogy a mozgás a totyogók lételeme, számukra mindegy, hogy két lábon, két-, három- vagy négy keréken gurulva, csak menjünk. Szerencsés, akinek van egy kis kertje, vagy olyan helyen lakik, ahol a közelben elérhető egy-egy szabadabb terep, de sajnos a jelenlegi helyzetben ez néha nehezen kivitelezhető. Ha a játszótereket most nem is látogathatjuk, jó hír, hogy sokféle mozgásformát otthon is kipróbálhatunk. Több helyen is tartanak már online tánc- és tornaórákat (például jóga), beszerezhetünk beltéri hintát, vagy választhatunk ugrálókötelet, hullahopp karikát, különböző labdákat is, építhetünk akadálypályát otthoni dolgokból, és zenélhetünk, táncolhatunk is együtt. Hogy az otthoni mozgás még izgalmasabb legyen, hirdessünk háziversenyt a család apraja-nagyjának, és ajándékkal jutalmazzuk a nyertest!

Kreatív játékok

Kortól függően jöhetnek a zsírkréták, filctollak, festékpaletták és ecsetek, ügyességi játékok, építőkockák, kirakók minden mennyiségben. Érdekes lehet kísérletezni a különböző technikákkal és kipróbálni újakat is – a krumplit például nemcsak konyhai alapanyagként használhatjuk fel, de nyomdázni is remekül lehet vele. Hamarosan itt a húsvét is, ez jó apropója a kézzel készített ajándékoknak. Érdemes inspirálódni különböző internetes portálokon, és sok helyen sablonok is ingyen letölthetők.

Közös tevékenységek

A kisebb gyerkőcök szeretik utánozni a szülők cselekvéseit, így az egyszerűbb, napi házimunkákat végezhetjük együtt a totyogókkal is: a rendrakás, a portörlés, a mosás bekészítése, porszívózás, stb. mind-mind olyan feladatok, amikbe játékosan bevonhatók a kicsik. Ráadásul ma már szinte minden háztartási- és használati eszközből kapható mini verzió is (például játékkonyha, kapszulás kávéfőző, felmosószett), így teljesen élethűvé válnak a tevékenységek. A nagyobbak számára kitalálhatunk valamilyen, koruknak megfelelő plusz feladatot is, például a szárító leszedésekor zoknipárosító verseny, célba dobás a szennyes tartóba, vagy a mosógép „megjavítása”.

Nézz körül webshopunkban, inspirálódj és élvezzétek az otthon töltött időt!

Az online leadott megrendeléseket (a bútorok kivételével) most ingyen kiszállítjuk. Vigyázzunk egymásra!

Írta: Zsófi