A nyári hőség mindenki számára megterhelő, de a várandós kismamák számára sokkal melegebbnek is tűnik, mint amilyen az valójában. A várandósok testhőmérséklete egy kicsit magasabb is a normálisnál, így őket jobban megviseli a hőmérséklet emelkedése. Hogyan lehet a kánikula ellen védekezni? Mik a legfontosabb szabályok és tanácsok ilyenkor? Erre kerestünk most válaszokat!

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti szervezetünket, izzadunk, szaporább lesz a pulzusunk, a légzésünk. Gyakran előfordul fáradékonyság, szédülés, gyengeség, komoly esetben ájulás is felléphet. A legfontosabb teendő a nagy melegben a túlhevülés és a folyadékvesztés elkerülése.

Ha megtehetjük, ne tartózkodjunk a szabadban délelőtt 10 és délután 4 között. A kismamák különösen próbálják a halaszthatatlan elintéznivalókat, bevásárlást a reggeli órákra időzíteni. A kismama a kánikulában jobban elfárad, emiatt kimerültebb, ingerlékenyebb lehet. Figyeljen a teste jelzéseire, pihenjen többször napközben. Ne akarjon mindent egyszerre elvégezni, ebben a melegben a tűzhely mellett álldogálni sincs kedve senkinek, inkább rendeljen ebédet. A lakást besötétítéssel, ventillátorral, klímával tudjuk kellemes hőmérsékletűen tartani. Ha tehetjük, napközben többször frissítsük fel magunkat zuhannyal, de az arc bevizezésével vagy nedves törlőkendővel is felfrissíthetjük magunkat.

Öltözetünk legyen könnyű, szellős, természetes anyagú és világos színű. Védjük fejünket kalappal, kendővel, és ne felejtsük el a napszemüveget és a napvédő krémet.

10 és 16 óra között semmiképpen ne napozzunk, a várandós anyukák óvják a magzatot is az erős sugárzástól, napozáskor fedjék le a hasukat. Ne felejtsük, hogy a kismamák bőre sokkal érzékenyebb, könnyebben leég. Az izzadással elveszített folyadékot pótolni kell! Erre a legjobb a víz, vagy bármilyen cukor- és szénsavmentes ital. Naponta legalább 3 liter folyadékot fogyasszunk. Az étkezésben is inkább a könnyű ételeket, salátákat, lédús gyümölcsöket válasszuk. Használjuk ki az esti hűvös levegőt, tegyünk egy kellemes sétát. Forrás: babaindex oldal