Épp a minap olvastam egy gyermeknevelési könyvben, hogy miért kellene hallgatnunk az újabb és újabb módszerekre, tuti tippekre ha gyermeknevelésről van szó, hiszen ezek is úgy változnak, akár a divatban a szoknya hossza, és az újabb mindig az előző szöges ellentéte.

Érdekes gondolat, én is megfontolandónak tartom, hogy átvegyek minden újhullámot, amit csak felém fúj a szél, de azért jó tudni róluk. Viszont azt sem lehet kijelenteni, hogy az a jó, ahogy a nagy öregek csinálták, hiszen a fejlődéssel valóban jöttek jó dolgok is, vagy éppen rávilágítottak arra, hogy amit addig és ahogy csináltak a szülők, az bizony nem jó vagy egyenesen káros.

Dohányzás?

Az interneten belefutottam egy cikkbe, ahol azt taglalták, hogy nem is olyan rég még kifejezetten ajánlották várandós nőknek a dohányzást a nikotin jótékony hatásai miatt. Ugye mekkorát fordult a világ? Én már azt az édesanyát sem tudom megérteni, aki a lakásban, a kisbabája, kisgyereke mellett szívja a cigarettát, számos okból. Pedig a 60-as években volt olyan cigarettamárka, aki kifejezetten kisbabával vagy kisgyerekes anyukával reklámozta áruját, és ez abban az időben senkit nem botránkoztatott meg. Ma pedig, aki jót akar magának, egyszerűen nem dohányzik, pláne nem gyerekek mellett. Ugyanilyen tiltólistás az alkohol kismamák, szoptatós anyukák számára, pedig annak idején szemöldöke sem rebben a nagyérdeműnek olyan reklámok láttán, ahol egy jó kis sör nem árt a babának sem.

A szénsavas üdítő megnyugtatja a gyereket

Ma már 1 éves kor alatt csapvizet sem javasolt adni a babáknak, pedig Magyarországon nem fertőző a vízhálózat, tejet is az orvos csak 3 éves kor után javasol, és gyakorlatilag szomjoltónak az anyatejen kívül a tiszta víz a legelfogadottabb. Hallottunk olyan históriákat, hogy anno a középkorban bizony a víz helyett is bor folyt és a kisgyerekek is azt itták (gondolom tehetősebb családoknál), de az 1950-es években is simán el lehetett úgy adni a kólát vagy más szénsavas üdítőt, hogy minél korábban adja az anyuka a babának, annál jobb. Hajmeresztő, ugye? Ez a nézet beleégett az akkori generációba, mert tudok olyan nagymamáról, aki nem is olyan rég még simán belemártotta az alig 3 hónapos unokája cumiját a kólába, mondván ettől megnyugszik.

Morfiumos fájdalomcsillapító

Mindenki hallott bizonyára a családi legendáriumban olyan történeteket, hogy anno zsebkendőbe csavart mákot adtak a baba kezébe, mondván ha azt szopogatja, akkor megnyugszik, vagy az a bizonyos pálinkás kenyér milyen jótékony hatással volt az anyuka idegeire, mert egyből nyugodt és békés lett a baba, ahogy azt szopogatta. Szörnyű hallani ezeket a rémhistóriákat (?) melyek teljesen elfogadottak voltak 100 évvel ezelőtt vagy még később is. Nem egy gyógyszert gyártó cég állt elő olyan fájdalomcsillapítóval kifejezetten babáknak és kisgyereknek, melyben morfium volt, mely ?segített az anyukának is eltölteni pár nyugodt órát egy nehéz, munkával telt nap után?. Akkor még teljesen elfogadott volt a morfium használata, ma más termékeket használunk, ki tudja, hogy ezekről mi derül ki 50-100 évvel később, így ha tehetem, minimálisra csökkentem a gyógyszerek használatát.

Friss levegő a ketrecekben

Abban már az előző század anyukája is egyetértett, hogy kell a gyereknek a friss levegő, de mit tegyen a nagyon elfoglalt anyuka, akinek nincs módja minden nap kimenni sétálni a babájával? Ezt is megoldották, méghozzá ?praktikus?, ablakba kihelyezhető kis ketrecekkel, melyben a baba vígan játszhatott. Belegondolni sem merek, hány balesetet eredményezett ez a találmány, arról nem is beszélve, hogy nyilván ugyanúgy szemmel kellett volna tartani a babát, amit valószínűleg pont ezzel a szerkezettel akartak megspórolni. Ma már senkinek nem jutna eszébe a 10. emeleti ablakba kitenni a babáját szellőzni, ugye? Pedig nem is olyan rég ez senkit nem botránkoztatott meg.

Kezelhetetlen babakocsik

Emlékszem, beszélgettünk egy barátnőmmel a nagymamáinkról, akik remek tippekkel láttak el minket gyereknevelés terén, főleg a mozgásfejlődést elősegítő praktikák voltak mai szemmel hajmeresztőek, mint például a régi fonott járássegítő szerkezet, ami inkább tűnik kínzóeszköznek, mint kényelmes kompnak. A mai babakocsik nyomába sem érnek a régi szerkezetek, pedig anno a macskaköves, kátyús, vagy éppen sáros földön nem lehetett gyerekjáték tolni ezeket a hatalmas szerkezeteket. Az inkább kordékra hasonlító ?sport babakocsikról? már nem is beszélve. Hol volt akkor még a maximális biztonság, a baba helyes gerinctartásához nélkülözhetetlen megfelelő dönthető ülés, a biztonsági övek, a napernyő, vagy az eső ? és szélvédő. Hozzá kell tenni, hogy Katalin angol hercegnének köszönhetően lassan visszaszivárognak a divatba ezek a régimódi babakocsik, hiszen Sarolta kislányukat Károly herceg régi babakocsijában tolta a kis hercegnő keresztelőjére.

Hizlaló gyógyszerek

Vajon milyen közfelháborodást váltana ki ez a reklám napjainkban, amelyen olyan ?orvosságot? mutatnak be, amelytől ?kövér disznóvá? változik a baba (és a felnőtt). Tudom, hogy vannak rossz evő babák, akiket az édesanyjuk hizlalna, vagy sovány gyerekek, akikre édesanyjuk szerint rossz ránézni, no de egy ilyen hátborzongató reklám alapján ki érezne késztetést, hogy beadja azt a gyermekének?

Elképesztő játszóterek

Egy mai, valamirevaló óvoda és játszótér minimum szuper biztonságos, sokrétű, izgalmas és rengeteg lehetőséget nyújt a gyerekek szórakozásához. Pedig 150 évvel ezelőtt az óvodai udvari játék kimerült a bogarászásban, a kert felfedezésében, ne adj Isten a kertészkedésben, földművelésben vagy a vezényszóra menetelésben. Ha pedig játszótér, akkor egy, maximum két, cseppet sem biztonságos játék jöhetett szóba, melyhez szépen sorba álltak a gyerekek és jobb esetben épp bőrrel megúszták a játékot.

Gondolatébresztő dolgok, melyek arra késztettek, hogy átgondoljam a napi rutinunkba beillesztett termékeket és módszereket, és arra a következtetésre jutottam, hogy a felkapott, divatos, újhullámos dolgokat óvatosan kezelem, és inkább próbálok az arany középúton járni, ha a gyermekemről van szó.

Ezt a posztot Dobos Andrea írta, aki az egyik nyertese a ? Keressük a Mamas & Papas Kismama bloggerét ? pályázatunknak. Fogadjátok szeretettel:)