Amit tudni érdemes
a hasonfekvésről...

Nézd meg hasonfekvős termékeinket

Szülőként az egyik legfontosabb feladatod, hogy támogasd kisbabád fejlődését. Az egyik ilyen kulcsfontosságú tevékenység ami a fejlődését segíti: a hasonfekvés. Egészségügyi tanácsadónkkal, Enikővel beszélgettünk a témáról, tudj meg többet....

Puha játék - Babyplay TUMMY TIME 8,990 Ft

Vásárolj most

A hasonfekvés kimondottan ajánlott a kisbabák számára, miért?

A hasonfekvés az a periódus amikor kisbabád teljesen éber és a hasán fekve tölti idejét.

A szülők a babákat eleinte főként a hátukra fektetik, pedig fontos lenne, hogy szép lassan szoktassuk a piciket a hasonfekvésre is.

Mik az előnyei?

A hasonfekvés kimagasló jelentőségű kisbabád azon izmainak fejlődésében, amik a későbbiekben kellenek majd az üléshez, guruláshoz és mászáshoz.

Kitűnő pozíció ahhoz is, hogy megelőzzük a fej besüppedését, mivel enyhíti a nyomást a fej hátsó részén.

Az izmok, amik megemelik a fejet, a nyaknál csatlakoznak és miközben a hasonfekvés ideje alatt dolgoznak segítenek kikerekíteni a koponya alsóbb részét.

Mit tehetsz, hogy több hasonfekvésre ösztönözd kisbabádat?

Számos gyakorlat van arra, hogy kisbabádat megfelelő ideig a hasán tartsd. Például: tedd őt arccal feléd nézve a mellkasodon miközben fekszetek vagy tedd őt hasonfekve a lábadra.

Le is teheted őt egy matracra vagy takaróra, használhatsz akár egy feltekert törölközőt, amit a mellkasa alá teszel, hogy felemelt pozícióban legyen.

Egy másik lehetőség ha hasra fordítva viszed őt a kezedben: egyik kezed a baba hasa alá és lábai közé teszed.

Babyplay - Lotty Light & Sound Játszószőnyeg 39,990 Ft

Vásárolj most

Kisbabád mely fejlődését segíti ez elő?

A hasonfekvő pozícióban a baba megtanulja megtartani a súlyát a kezei segítségével, feltolni magát, átfordulni egyik oldaláról a másikra, ami segíti a mászást és a dolgok elérését. Ahogy kisbabád erősödik egyre inkább megtanul mozogni és felfedezi a környezetét. A játékok ösztönzik őt az előre és oldalra mozgásban, elősegítik a súly áthelyezését, ami szükséges a mászáshoz.

Egy másik fontos aspektus, hogy segíti a kognitív készségek fejlődését,vagyis az ésszerű gondolkodást.

Amikor kisbabád a hasán fekve játszik képes irányítani a játékot és teljesen másképp teszi mindezt, mintha a hátán feküdne. Másképp láthatják a világot.

Mikor a legideálisabb elkezdeni a hasonfekvést?

A babák újszülött kortól is elkezdhetik a hasonfekvést, de az egyes gyakorlatok függnek a gyermek korától és temperamentumától.

Az újszülötteknél nagyon fontos, hogy a hasonfekvős tevékenység a kézben hordásra és a megnyugtatásra összpontosuljon.

Van bármi ami a hasonfekvés mellett vagy ellen szól?

Fontos, hogy csak a napi rutin tevékenységek után, mint pelenkázás vagy fürdés fektesd kisbabádat a hasára. Egy idő után hozzászokik, hogy ez is a napi rutin része. Akkor kell időt szánnotok erre, amikor a baba éber, eleven és jókedvű.

Az a legjobb, ha Te is lefekszel vele, hogy az ő látószögében legyél. Mindig kövesd figyelemmel a babád hasonfekvés közben és ne hagyd őt elaludni a hasonfekvés ideje alatt.

Babyplay - Tummy Time Aktív matrac 11,990 Ft

Vásárolj most

Milyen gyakran és milyen hosszú ideig feküdhet kisbabád a hasán?

Sokan azt javasolják, hogy legyen ez napi 30-60 perc váltogatva közben a különböző gyakorlatokat.

Ez lehet egy egyszeri alkalom vagy több rövidebb periódus a nap során, 90 percre bővítve ahogy kisbabád egyre nagyobb lesz.

Babyplay - 4 az 1-ben Tummy Time matrac 29,990 Ft

Vásárolj most

Mit tegyél, ha úgy látod, hogy kisbabádnak ez nem kényelmes és elkezd sírni?

Ha nem tetszik neki a hasonfekvés, akkor próbáld a kezedben hasra fordítva tartani őt. Ha ezt megszokja, utána kezd el időnként letenni őt a földre.

Próbáld a keveset sokszor megközelítést, például tízszer 6 perccel naponta.

Babyplay - Tummy Time Polip Játszószőnyeg 24,990 Ft

Vásárolj most

Hogyan ellenőrizheted szülőként gyermeked fejlődését? Mik a fő fejlődési szintek amiken végig kell mennie?

Ellenőrizd, hogy babád megfelelően tudja-e mozgatni a fejét. 4 hónapos korára képesnek kell lennie mozgatni a fejét mindkét irányba amikor a hátán fekszik és meg kell tudnia emelni vagy tartani a fejét, a nyakát és a mellkasát amikor a hasára fekteted.

6 hónapos korára át kell tudnia fordulni a hátáról a hasára és el kell tudnia érni a tárgyakat a kezeivel. 9 hónapos korára önállóan kell tudnia ülni jó egyensúllyal, és onnan tudnia kell elindulni mászó pozícióban.

Tudnia kell a kezébe venni a játékokat és áttenni azokat egyik kézből a másikba. 12 hónapos korára tudnia kell felállni egy bútor mellett, a kisbabák ekkor már tudnak sétálni két kezüket tartva, ki tudják venni a játékot a dobozból és elég erős a szorításuk ahhoz, hogy felvegyék a kisebb tárgyakat.

"Reméljük, hogy minden anyuka mellett áll egy védőnő akit ismer és akiben bízhat, és akivel képes olyan kapcsolatot kialakítani, hogy pozitív élményként maradjon meg emlékezetében ez az időszak egész élete során.

vásárold meg kedvenc termékeinket hasonfekvéshez